Τελευταία ενημέρωση 13:40

Μια ολόκληρη φυτεία απο μια ειδική ποικιλία κάκτων με παραισθησιογόνες ιδιότητες, εντόπισαν αστυνομικοί στην διάρκεια έρευνας για χασισοφυτείες στα νότια του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα κοντά στον Ασώματο του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνουπηγαίνοντας στο σπίτι ενός 57χρονου Ολλανδού που διαμένει μόνιμα εκεί, είδαν μιαν ολόκληρη φυτεία απο συνολικά 246 κάκτους που έφταναν μέχρι και στα δύο μέτρα ύψος.
Μετά απο σχετική έρευνα διαπίστωσαν πως οι περισσότεροι ήταν ένα είδος παραισθησιογόνου κάκτου, ο οποίος προέρχεται απο την νότια και κεντρική Αμερική. Όπως είχε δημοσιεύσει απο νωρίς το Flashnews.gr πρόκειται για τον κάκτο San Pedro, ο οποίος περιέχει την ουσία μεσκαλίνη.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 57χρονο Ολλανδό και δύο ακόμη άτομα, μια 50χρονη Γερμανίδα και έναν 32χρονο Πολωνό που ήταν στο σπίτι, ενώ να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοια καλλιέργεια και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο.
Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις που κάποιοι είχαν επιχειρήσει να φέρουν στην χώρα τέτοιους κάκτους, κυρίως απο την Ολλανδία.

\"\"

Συνολικά στο σπίτι του 57χρονου βρέθηκαν:

• διακόσιοι τριάντα τέσσερις (234) παραισθησιογόνοι κάκτοι «San Pedro» ύψους έως δυόμιση (2,5) μέτρα,
• δώδεκα (12) παραισθησιογόνοι κάκτοι «Peyote»,
• αποξηραμένη ποσότητα τμημάτων παραισθησιογόνου κάκτου, βάρους εκατόν ενενήντα πέντε (195) γραμμαρίων,
• ποσότητα τμημάτων παραισθησιογόνου κάκτου, βάρους διακοσίων (200) γραμμαρίων,
• χρηματικό ποσό τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ, προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες και
• μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Επιπλέον, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσαν ο 32χρονος Πολωνός και η 50χρονη Γερμανίδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (19,5) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

\"\"
Ο κάκτος San Pedro, είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κιονοειδής κάκτος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 6 μέτρα ύψος. 
Απαντάται στις Άνδεις του Εκουαδόρ και του Περού σε υψόμετρο μεταξύ 2000-3000 μ. Βρίσκεται επίσης στην Αργεντινή, τη Βολιβία και τη Χιλή και καλλιεργείται και σε άλλα μέρη του κόσμου. 
Εκτός από την ενθεογόνο, άλλες χρήσεις του κάκτου San Pedro περιλαμβάνουν την παραδοσιακή ιατρική, την παραδοσιακή κτηνιατρική και επίσης καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικός κάκτος. 

\"\"

Έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία και θρησκευτική μαντεία στην περιοχή των Άνδεων για πάνω από 3000 χρόνια. Μερικές φορές συγχέεται με το στενά συγγενικό είδος: Peruvian Torch (Echinopsis peruviana).
Η κύρια ψυχοδραστική ουσία στον κάκτο San Pedro είναι η μεσκαλίνη σε ποσοστό συγκέντρωσης 0,21-1,8% και ως εκ τούτου ο κάκτος San Pedro κατατάσσεται στα ψυχοδηλωτικά/ενθεογόνα. Η μεσκαλίνη φαίνεται να είναι πιο ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στον πράσινο φωτοσυνθετικό ιστό, ακριβώς κάτω από τον φλοιό του κάκτου, ο οποίος μπορεί να ξεφλουδιστεί, να ξηρανθεί και να γίνει σκόνη προς κατανάλωση. 
Άλλες ενώσεις που εντοπίστηκαν στον κάκτο San Pedro είναι: 3,4-διμεθοξυφαιναιθυλαμίνη, 4-υδροξύ-3-μεθοξυφαιναιθυλαμίνη, 3-υδροξύ-4,5-διμεθοξυφαιναιθυλαμίνη, 4-υδροξύ-3,5-διμεθοξυφαιναιθυλαμίνη, ανχαλονιδίνη, ανχαλινίνη, χορδενίνη, τυραμίνη, και 3-μεθοξυτυραμίνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook