Ήταν ένα από τα πολυσυζητμένα πρόσωπα της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Ο Γιάννης Μαρκάκης αφού συνέδεσε το όνομα του με την άνοδο του ΑΟΧ μετά από 14 χρόνια σε επαγγελματική κατηγορία προσπάθησε να συνεχίσει το έργο του και στην Football League 2 αλλά δεν τα κατάφερε αποτελώντας παρελθόν για τους «μπλε» μετά την βαριά ήττα από την Κόρινθο με 4-1.  

Ο πρώην προπονητής της χανιώτικης ομάδας παραχώρησε συνένευξη στον συνάδελφο δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη, την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιάννης Μαρκάκης αναφερόμενος σε ΑΟΧ, Πλατανιά, τοπικούς δημοσιογράφους κ.α:

Γιάννη τι κάνεις αυτό το διάστημα που βρίσκεσαι εκτός πάγκων;

«Ξεκουράζομαι και ξαναβρίσκω το χαμένο μου γέλιο!!».

Τώρα που το πρωτάθλημα της Γ εθνικής κατηγορίας έχει τελειώσει, κάνε μας ένα απολογισμό για την πορεία των Χανώτικων ομάδων σε αυτό.

«Θα ξεκινήσω από την ομάδα του Α.Ο. Πλατανιά γιατί τερμάτησε πιο ψηλά στην βαθμολογία.Την πορεία του Πλατανιά την χαρακτηρίζω εντυπωσιακή,γιατί ενώ στο πρώτο μισό του ά γύρου του πρωταθλήματος ήταν ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό, στο δεύτερο μισό του ά γύρου και στη διάρκεια του ΄β γύρου η πορεία που πραγματοποίησε ήταν πορεία πρωταθλητισμού και εντυπωσίασε όχι μόνο τους Χανιώτες αλλά όλους όσους ασχολούνται με τη Γ εθνική.
Για την ομάδα του ΑΟΧ, προσωπικά πιστεύω ότι, η ένατη θέση που κατέλαβε στην βαθμολογία δεν είναι ανάλογη της δυναμικής με την οποία ξεκίνησε η ομάδα καλοκαίρι».

Η διοικητική αστάθεια που βιώνει η ομάδα του ΑΟΧ στις μέρες μας είχε φανεί επί των ημερών σου στην ομάδα;     

«Όχι.Το διοικητικό πρόβλημα ισοδυναμεί με οικονομικό πρόβλημα.Επί των ημερών μου οικονομικό πρόβλημα στην ομάδα δεν υπήρχε, όλα-προϋπολογισμός, μεταγραφές- δρομολογήθηκαν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του καλοκαιριού.Το διοικητικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την ομάδα επαναλαμβάνω ότι ξεκινάει από το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπισε στην πορεία, διότι τα έσοδα της ομάδας ήταν λιγότερα από αυτά που οι άνθρωποι της διοίκησης υπολόγιζαν να συγκεντρώσουν».

Πιστεύεις οτί η διοικητική αυτή αστάθεια επηρέασε την αγωνιστική πορεία της όμαδας κατά τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος: Αν ναι σε τι βαθμό;

«Μια ομάδα για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να έχει διοικητική ηρεμία και η διοίκησή της να λειτουργεί σωστά, από εκεί ξεκινάνε όλα. Από τη στιγμή που η διοιηκητική αυτή αστάθεια ξεκίνησε νωρίς, μπορώ να πω και πριν τις δημοτικές εκλογές, είχε ως συνέπεια την μέτρια πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα.Πρέπει να τονίσω όμως ότι, σύμφωνα με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν οι ποδοσφαιριστές και γενικότερα το ποδοσφαιρικό τμημα ανταπεξήλθαν πλήρως σε αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν».  

Θεωρείς ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έπαιξαν κάποιο ρόλο στη διοικητικη αναταραχή και αστάθεια στους κόλπους της ομάδας του Α.Ο. Χανιά;  

«Είναι απολύτως φυσιολογικό, όταν η πολιτική μπει μέσα στον αθλητισμό να επηρεάσει καταστάσεις. Στον ΑΟΧ παρά του ότι όλοι οι σύμβουλοι ξεκίνησαν με ανιδιοτελείς σκοπούς για την ομάδα , από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής τον κο Αρχοντάκη, τον κο Βούρβαχη, έως και κάποια μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως μέλη της διοικούσας επιτροπής, στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήθελαν να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.Στην πορεία κάποιοι βοήθησαν, κάποιοι δεν αποκόμισαν αυτό που προσδοκούσαν από την ομάδα και αποχώρησαν. Αυτά όλα είχαν ως αποτέλεσμα να οξυνθεί το διοικητικό και οικονομικό πρόβλημα στην ομάδα και να βρίσκεται αυτή στην κατάσταση που βλέπουμε σήμερα».

Πώς κρίνεις τον ρόλο των οργανωμένων οπαδών του ΑΟΧ και των τοπικών αθλητικών συνταχτών στη διαχείρηση και παρουσίαση του διοικητικού προβλήματος της ομάδας;

«Ξεκινώντας την απάντησή μου από τους οργανωμένους οπαδούς, θεωρώ ότι οι οργανωμένοι οπαδοί αυτής της ομάδας, δηλαδή οι Blue Boys, είναι η ψυχή τις ομάδας.Υπεραγαπούν την ομάδα, βοηθούν οικονομικά την ομάδα από το υστέριμμά τους, αλλά δυστυχώς στα Χανιά μας ποτέ δεν εκτιμάται τίποτα.Ανέκαθεν οι Blue Boys πυροβολούνται από την οποιαδήποτε διοίκηση θεωρώντας ότι παρεμβαίνουν στο έργο της.Στο μόνο σημείο που διαφωνώ έιναι οι έρανοι που οι οργανωμένοι πραγματοποιούν, πάντα με ανιδιωτελείς σκοπούς, διότι πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες δεν τιμούν την εκάστοτε διοίκηση της ομάδας.Προσωπικά με αγάπησαν και με στήριξαν από την αρχή έως το τέλος αναγνωρίζοντας ότι ήμουν μέρος της προσπάθειας να κατακτήσουμε το περσινό πρωτάθλημα και να βγάλουμε την ομάδα από την αφάνεια.Οι σχέσεις μας είναι άριστες έως σήμερα.
Για την στάση των τοπικών αθλητικών δημοσιογράφων, γενικότερα θεωρώ ότι για την περιοχή μας το επίπεδο της δημοσιογραφίας είναι αρκετά καλό, υπάρχουν όμως και δημοσιογράφοι που προσπαθούν να επηρεάσουν καταστάσεις μέσα στην ομάδα ενώ η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταγράφει και όχι να παρεμβαίνει.Αυτό βλάπτει την ομάδα και σίγουρα δεν την οφελεί. Επί των ημερών μου υπήρξε δημοσιογράφος, ο οποίος με τον τρόπο του παρενέβαινε στα της ομάδας, χωρίς ποτέ να του δοθεί το δικαίωμα αυτό, με αποτέλεσμα να της κάνει κακό και όχι καλό».

Οι επιλογές σου και στην περσινή αγωνιστική σεζόν και στον αρχικό σχεδιασμό της φετινής αγωνιστικής περιόδου είχαν ως βάση Χανιώτες-Κρητικούς ποδοσφαιριστές, σε αντίθεση με την ομάδα του Πλατανιά. Ποια είναι η άποψή σου για για τους Χανιώτες ποδοσφαιριστες λαμβάνοντας υπ όψη την παρουσία των δύο αυτών ομάδων στην αγωνιστική σεζόν που έφτασε στο τέλος της ;

 «Πρέπει να πω ότι για ένα πράγμα είμαι υπερήφανος,ποτέ δεν παρέκκλινα από τις αρχές μου, δυστυχώς ή ευτυχώς είμαι τοπικιστής.Θεωρώ ότι ο Χανιώτης ποδοσφαιριστής δεν υστερεί σε τίποτα από τον μη Χανιώτη ποδοσφαιριστή.Πάνω σε αυτό στηρίχθηκε ο σχεδιασμός του ΑΟΧ και πέρσι και φέτος παρ΄ότι φέτος δέχτηκα πιέσεις για το αντίθετο.Για εμένα τα οικονομικά οφέλη για μια ομάδα που στηρίζεται στο τοπικό στοιχείο-τους ντόπιους ποδοσφαιριστές είναι τεράστια.Φέτος από το ρόστερ των 26 ποδοσφαιριστων του ΑΟΧ οι 16 ηταν Χανιώτες (!) και η πορεία τους στις δύσκολες στιγμές που πέρασε και περνά η ομάδα με δικαίωσε, διότι ήταν αυτοί που κράτησαν την ομάδα και δεν διέλυσε!
Θεωρώ οτί η επιλογή  της ομάδας του Πλατανιά να στηριχθεί αμειγώς σε μη Χανιώτες ποδοσφαιριστές θα δημιουργήσει σταδιακά οικονομικο πρόβλημα, πράγμα που απεύχομαι».

Θεωρείς βιώσιμη την παρουσία δύο Χανιώτικων ομάδων και του χρόνου στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής, σύμφωνα με τις οικονομικές και τοπικές συνθήκες των ημερών;

«Θεωρώ το πρωτάθλημα της Γ’ εθνικης ένα μεγάλο περιφερειακό πρωτάθλημα.Ο νομός έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει και δύο και τρείς ομάδες σε αυτή την κατηγορία και να τις κρατήσει εκεί. Στηριζόμενες οι ομάδες μας σε Χανιώτες ποδοσφαιριστές μπορούν να αποκτήσουν οικονομικό πλεονέκτημα απένατι στις υπόλοιπες και να κρατηθούν σε μεγάλες κατηγορίες».

Ποια η γνώμη σου για μία ενδεχόμενη συννένωση Α.Ο. Χανιά και Α.Ο Πλατανία; Είναι εφικτή:

«Θα απαντήσω βλέποντας την ερώτηση από την μεριά που ανήκα, την μεριά του Α.Ο.Χ. Πιστεύω ότι ο Πλατανίας δεν μπορεί να προσφέρει κάτι στον Α.Ο.Χ. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι άτομα να στελεχώσουν τη διοίκηση κάτι το οποίο μπορεί να γίνει επάνω στο όνομα του Α.Ο.Χ. χώρις κάποια συννένωση.Η έλλειψη ντόπιων ποδοσφαιριστών στις τάξεις του Πλατανιά θα μετατρέψει μία ενδεχόμενη συννένωση των δύο ομάδων σε σταδιακή απορρόφηση της μίας από την άλλη, δηλαδή του Α.Ο.Πλατανιά από τον Α.Ο.Χ».

Εκ του αποτελέσματος, θεωρείς σωστή ή λάθος την επιλογή σου να αναλάβεις την ευθύνη του αρχικού σχεδιασμού του Α.Ο.Χ. για το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής ή θα έπρεπε να επιμείνεις στο αρχική δήλωσή σου για αποχώρηση σου απ’ την ομάδα με την άνοδό της στην Γ Εθνική;

«Ποτέ δεν μετανιώνω για κάτι που έχω κάνει γιατί πρώτα το έχω σκεφτεί πάρα πολύ καλά. Είχα δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω στην ομάδα γιατί περίμενα τον διορισμό μου.Κάθε χρόνο διορίζονταν τριακόσιοι γυμναστές πανελλαδικά και ήμουν νούμερο τριάντα προς διορισμό, πέρσι όμως διορίστηκαν μόνο δέκα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να παραμείνω στη ομάδα των Χανίων μετά και από πιέσεις μελών της τότε διοίκησης.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό τον θεωρώ απολύτως σωστό και επιτυχή. Στην ομάδα ήρθαν ποδοσφαιριστές με ποιότητα, το ρόστερ ήταν πλήρες με δύο παίχτες σε κάθε θέση. Πιστεύω ότι περισσότερες  μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν ήταν επιτυχημένες και οικονομικά, και σε προσφορά,μέσα και έξω από το γήπεδο».

Τα τελευταία δέκα χρόνια η παρουσία σου στο τιμόνι Χανιώτικων και Ρεθεμνιώτικων ομάδων είναι σταθερά ανοδικη.Ποιά είναι τα επόμενα βήματά σου;

«Το ποδόσφαιρο για εμένα ήταν και έιναι χόμπυ.Είμαι υπερήφανος γιατι κατόρθωσα να κατακτήσω τα πάντα στα Χανιά και ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής.  Κατέκτησα  το κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος, ως ποδοσφαιριστής και το πρωτάθλημα- άνοδο του Α.ΟΧ. στην Γ Εθνική, ως προπονητής.Δεν σκέφτομαι την επόμενη μέρα.Είμαι θα έλεγα απογοητευμένος από το χώρο του ποδοσφαίρου και χωρίς να λέμε μεγάλες κουβέντες ίσως να μην ασχοληθώ ξανά με αυτό στο μέλλον».

Η απάντηση σου στη παραπάνω ερώτηση μάλλον καλύπτει και την τελευταία ερώτηση που έχω σκοπό να σου υποβάλλω.Θα σε ενδιέφερε η επάνοδός σου στην ομάδα του Α.Ο.Χ.,  είτε ως προπονητής, είτε από άλλο πόστο;

«‘Όχι δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.Έδωσα τα πάντα για την ομάδα, έδωσα και την ψυχή μου γι΄αυτήν.Δεν έχω να τους προσφέρω κάτι παραπάνω όπως επίσης και αυτοί δεν έχουν».

Τελειώνοντας,θα ήθελα να μας κάνεις μια ευχή.

«Εύχομαι στον Α.Ο. Χανιά να βρει την διοικητική του ηρεμία και συνεχίζοντας να στηρίζεται στο Χανιώτικο στοιχείο να βρεί τη θέση που του αξίξει σε μία παραπάνω κατηγορία. Για το Χανιώτικο ποδόσφαιρο γενικότερα,  εύχομαι να αποκτήσουμε, επιτέλους, υπομονή και να αλλάξουμε νοοτροπία».