Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο χώρο του μνημείου στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 71η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας το Σεπτέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 
Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η ΠΕ Ηρακλείου, την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ενώ κατάθεση στεφάνων έκαναν οι: Υφυπουργός Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτές Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, δήμαρχος Βιάννου, εκπρόσωποι στρατιωτικών, λιμενικών αρχών, κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της δημόσιας εκπαίδευσης, απόστρατοι και έφεδροι αξιωματικοί, αντιστασιακές οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς. 
Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησε η φιλόλογος Μαρία Τσουρακάκη, στη συνέχεια έγινε Προσκλητήριο Νεκρών ενώ τον ύμνο της Βιάννου απέδωσε η μικτή χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάθεση στεφάνου έκαναν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Η νεολαία χτίζει το μέλλον» της ΤΕΔΚ Ρηνανίας Γερμανίας.

Δήλωση Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη

«Τιμούμε και φέτος τη μνήμη των 461 νεκρών της Βιάννου, από το Ολοκαύτωμα των ναζί, 71 χρόνια πριν. Οι μνήμες δεν σβήνουν και δεν ξεχνούμε την ναζιστική θηριωδία στην Βιάννο, την γενοκτονία των 461 Βιαννιτών συμπατριωτών μας. Σήμερα, στην Ελλάδα, δεν χωρούν ακρότητες που έσπειραν, κατά την νεότερη ιστορία της χώρας μας, την καταστροφή. 
Από την άλλη είναι χρέος των λαών της Ευρώπης, να απαλλαγούμε από το κακό παρελθόν των συγκρούσεων και να εξασφαλίσουμε ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια.»

Δήλωση Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά

«Δεν λησμονούμε τις γερμανικές θηριωδίες και τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά της πατρίδας μας. Διεκδικούμε την άμεση εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις έχουμε ήδη θέσει το εθνικό αυτό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Οι Γερμανοί, με πρωτοστάτη τον Γιοακίμ Φούχτελ, με δημόσιες σχέσεις και άλλα τερτίπια προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή των οφειλών τους. Να γνωρίζουν όμως ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δε μπορούν να συμψηφιστούν με καθρεφτάκια για Ιθαγενείς που σκοπεύει να προσφέρει ο Γκάουκ με το περίφημο Γερμανοελληνικό Ίδρυμα για το Μέλλον που είναι γνωστό τοις πάσι ότι αποτελεί Δούρειο Ίππο της γερμανικής πολιτικής.»

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Βιάννου

\”Τιμούμε αυτές τις μέρες τη μνήμη των νεκρών του ολοκαυτώματος της περιοχής μας. Όμως σήμερα δεν είναι απλά ένα μνημόσυνο. Οι 461 εκτελεσθέντες και οι ανείπωτες ταλαιπωρίες και διώξεις των κατοίκων, στη διάρκεια της κατοχής, μαρτυρούν το ανήσυχο πνεύμα που υπήρχε, μαρτυρούν την άρνηση, της με κάθε τρόπο υποταγής, στους ναζί κατακτητές.
Αυτό το πνεύμα ήταν το κληροδότημα, προς τις επόμενες γενιές, οι οποίες πάντα διακρινόντουσαν στους αγώνες του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία, για αλληλεγγύη και πρόοδο.
Σήμερα ο λαός μας βιώνει μια καινούργια, ιδιότυπη κατοχή, που έχει «δημοκρατικό» μανδύα και επιτρέπει, όπως πρόσφατα έγινε στον κάθε κύριο Φούχτελ να απαιτεί με όλη του την άνεση απογραφές των περιουσιακών στοιχείων Δήμων και κοινοτήτων. Σ’ αυτήν την κατοχή που οι συνέπειές της φανερώνονται καθημερινά με την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, οφείλουμε να δώσουμε μια συνέχεια με την μαζική αντίστασή μας:
• Στην αφαίμαξη του τόπου μας από κάθε κοινωνική υπηρεσία, μέριμνα και παροχή.
• Στην διαφαινόμενη εξαφάνιση του δημόσιου τομέα της υγείας και της παιδείας.
• Στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συχνά βαφτίζεται «ανάπτυξη» ή «επένδυση».
• Στην κάθε είδους απόπειρα μείωσης του εισοδήματος κάθε κατοίκου, είτε αγρότη, είτε εργαζόμενου, είτε δημόσιου υπαλλήλου, είτε μικροεπιχειρηματία.
• Στην επιβολή κάθε είδους χαρατσιού.
• Στην εξάπλωση των νοσταλγών του ναζισμού.
Οφείλουμε ακόμα:
• Να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποζημιώσεις που μας στέρησαν τόσα χρόνια, για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
• Να συμπαρασταθούμε στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες.
• Να ενισχύσουμε με τη συμμετοχή μας τους μαζικούς φορείς του τόπου μας, συνεταιρισμούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, αγροτικούς συλλόγους, ενώσεις, κλπ., γιατί αποτελούν τα εργαλεία που συμβάλουν στην ευημερία και την πρόοδο.
Η αντίσταση και η διεκδίκηση είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να κάνουμε σ΄αυτούς που έχασαν και τη ζωή τους ακόμα, από κάθε είδους βάρβαρες επιδρομές.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook