Μια γυναίκα στην Κίνα έφτασε στην ηλικία των 24 ετών πριν γίνει αντιληπτό ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εγκεφάλου της λείπει.

Η μοναδική στα ιατρικά χρονικά περίπτωση δείχνει πώς ο εγκέφαλος μπορεί να προσαρμόζεται και να υποκαθιστά τη λειτουργία περιοχών που δυσλειτουργούν ή απουσιάζουν, αναφέρουν κινέζοι γιατροί στην επιθεώρηση Brain.

Το περιστατικό ανακαλύφθηκε όταν η ασθενής προσήλθε με τη μητέρα της σε στρατιωτικό νοσοκομείο της επαρχίας Σαντόνγκ, παραπονούμενη ότι υπέφερε από ζάλη και ναυτία.

Οι τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκε αποκάλυψαν αμέσως την αιτία: από τον εγκέφαλό της απουσίασε ολόκληρη η παρεγκεφαλίδα, ένα τμήμα του εγκεφάλου σε μέγεθος δαμάσκηνου που βρίσκεται κάτω από τα εγκεφαλικά ημισφαίρια. Ο χώρος στον οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται η παρεγκεφαλίδα ήταν γεμάτος μόνο με εγκεφαλονωτιαίο υγρό. 

Η παρεγκεφαλίδα, η οποία περιέχει έως και το 50% των νευρώνων του εγκεφάλου, παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας και το συντονισμό των εκούσιων κινήσεων. Η 24χρονη ασθενής παραδόξως αντιμετώπιζε μόνο ήπια κινητικά προβλήματα όπως ελαφρώς προβληματική άρθρωση και βάδιση.

Η απουσία παρεγκεφαλίδας πρέπει να ήταν συγγενής ανωμαλία, καθώς, σύμφωνα με τη μητέρα της, η κοπέλα δεν μπορούσε να μιλήσει κανονικά μέχρι την ηλικία των έξι ετών και δεν περπάτησε μέχρι τα επτά.

Η 24χρονη είναι μόλις η δέκατη γνωστή περίπτωση ασθενούς χωρίς παρεγκεφαλίδα, ωστόσο στις προηγούμενες περιπτώσεις οι ασθενείς πέθαναν σε μικρή ηλικία και η πάθησή τους ανακαλύφθηκε μετά θάνατον.

Οι γιατροί στην Κίνα σκοπεύουν τώρα να υποβάλλουν την ασθενή σε νέες τομογραφίες για να διαπιστώσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου της ανέλαβαν τα καθήκοντα της ανύπαρκτης παρεγκεφαλίδας.

in.gr