Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αύξησε ραγδαία τα ποσοστά του στις τοπικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν σε δύο ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας την Κυριακή και θα έχει πλέον έδρες σε τρία τοπικά κοινοβούλια σε ανατολικά κρατίδια, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις εξόδου που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.
Η AfD, ένα κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, κέρδισε 10% των ψήφων στη Θουριγγία και 12% στο Βραδεμβούργο, σύμφωνα με τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).
Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 και αντιτίθεται στα πακέτα στήριξης κρατών-μελών της ευρωζώνης, κατέπληξε πολλούς αναλυτές συγκεντρώνοντας το 9,7% των ψήφων στις εκλογές στη Σαξονία πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα νόμου και τάξης.
Στη Θουριγγία το CDU της Μέρκελ καταλαμβάνει το 34,5% των ψήφων, αλλά παραμένει ασαφές εάν διατηρεί την εξουσία. Ο εταίρος στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ίσως επιλέξει να σχηματίσει συμμαχία με το κόμμα Die Linke, το οποίο κέρδισε 28% των ψήφων, μαζί με τους Πράσινους, που κατέλαβαν το 5,5% των ψήφων.
Στο Βρανδεμβούργο το SPD καταλαμβάνει το 32,5% των ψήφων και φαίνεται πως θα μπορέσει να κυβερνά σε συμμαχία με το Die Linke, το οποίο συγκέντρωσε το 19% των ψήφων. Η CDU της Μέρκελ καταλαμβάνει το 22%.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook