Τα αφεντικά που αναρωτιούνται για την πεσμένη… παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους, προτού αρχίσουν να τους κατσαδιάζουν, ίσως θα έπρεπε πρώτα να ρίξουν μια ματιά στον εργασιακό χώρο που τους προσφέρουν.
Κι αν δε βλέπουν… καμία γλάστρα στον ορίζοντα, μάλλον έχει έρθει η ώρα να κάνουν μια επίσκεψη στο φυτώριο της γειτονιάς τους!
Σύμφωνα με μια έρευνα, τα «πράσινα γραφεία» ενισχύουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων έως και κατά 15%.
Πειράματα, που έγιναν σε δύο μεγάλα εμπορικά γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία, έδειξαν ότι τα φυτά αυξάνουν σημαντικά την ικανοποίηση από το χώρο εργασίας, τα αυτο-αναφερόμενα επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης και την ποιότητα του αέρα.
«Απλά και μόνο τοποθετώντας μερικά πράσινα φυτά στον εργασιακό χώρο, αυξήθηκε η παραγωγικότητα κατά 15%» ανέφερε στην Telegraph ο επικεφαλής της έρευνας, Marlon Nieuwenhuis, από τη Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι επενδύοντας στη διαμόρφωση του εργασιακού χώρου και τοποθετώντας φυτά στους εσωτερικούς χώρους, μπορεί κανείς να δει μια σημαντική αύξηση στην ποιότητα της ζωής και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων του» εξήγησε ο ίδιος και συνέχισε: «Η διαπίστωσή μας αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη “επιχειρηματική φιλοσοφία”, ότι ένας απλός χώρος με καθαρά γραφεία είναι πιο παραγωγικός».
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ακόμη, ότι η παρουσία φυτών στους εργασιακούς χώρους μειώνει το στρες, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και βελτιώνει την ευημερία.
Στην έρευνα συμμετείχαν ακόμη ακαδημαϊκοί από το πανεπιστήμιο του Έξετερ, το πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία και το Κουήνσλαντ στην Αυστραλία.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Experimental Psychology.
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook