Ενας νέος πόλεµος µεταξύ Βορείων και Νοτίων ξέσπασε στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά, οι Νότιοι δεν είναι «τεµπέληδες» αλλά «βρωµιάρηδες», καθώς ευθύνονται για ένα από τα µεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα όλων των εποχών. Και από τον καβγά δεν θα µπορούσε βέβαια να λείπει η διαβόητη «Μπιλντ»… Μέχρι στιγµής 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν µολυνθεί στη Γερµανία από τα ισπανικής καταγωγής αγγούρια που είναι µολυσµένα µε το βακτήριο E. coli.

H Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές ορισµένων νωπών λαχανικών από την Ισπανία και τη Γερµανία και προειδοποίησε ότι µπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές νωπών λαχανικών από όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αυστριακές Αρχές έστειλαν χθες επιθεωρητές σε 33 σούπερ µάρκετ βιολογικών προϊόντων για να εξασφαλίσουν ότι τα ύποπτα ισπανικά λαχανικά έχουν αποµακρυνθεί από τα ράφια. Στην Ιταλία, οι καραµπινιέροι είναι σε επιφυλακή για τυχόν εισαγωγές µολυσµένων προϊόντων από την Ισπανία, την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. ∆εκάδες κρούσµατα έχουν αναφερθεί ακόµη στη Σουηδία και την Πολωνία.

«Γινόµαστε µάρτυρες σκηνών από έναν άλλο κόσµο, ο οποίος ξαφνικά έχασε την εµπιστοσύνη του στις σαλάτες», αναφέρει η «Μπιλντ». Κι αυτό, επειδή οι ειδικοί προειδοποιούν ότι από τα αγγούρια µπορεί να µολυνθούν και άλλα λαχανικά που βρίσκονται κοντά τους, όπως ντοµάτες, µαρούλια και µελιτζάνες. «Η Γερµανία είναι πνιγµένη στον φόβο», σηµειώνει η εφηµερίδα. «Φοβάται τον πράσινο κίνδυνο που απειλεί ό,τι µέχρι σήµερα θεωρούνταν καλό και ωφέλιµο».

Από τη στιγµή που γερµανοί επιδηµιολόγοι υπέδειξαν τα αγγουράκια ως τον πιθανότερο φορέα του βακτηρίου, οι υποψίες στράφηκαν αµέσως σε δύο αγροκτήµατα βιολογικής καλλιέργειας στην Αλµερία και τη Μάλαγα της Ισπανίας, τα οποία είχαν πρόσφατα πραγµατοποιήσει εξαγωγές στο Αµβούργο. Η γερµανική στάση έκανε έξαλλους του Ισπανούς: όχι µόνο γιατί θίχτηκε η εθνική τους υπερηφάνεια – για δεύτερη φορά, µετά τις κατηγορίες της Γερµανίας ότι οι Νότιοι πηγαίνουν πολλές εβδοµάδες διακοπές και έχουν προκαλέσει την κρίση της ευρωζώνης – αλλά και γιατί βρέθηκαν µπροστά στο ενδεχόµενο µεγάλων απωλειών από µια πολύ σηµαντική αγορά εξαγωγών.

«Είναι απολύτως ανεύθυνο», τονίζει η ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν. «∆εν υπάρχει καµία απόδειξη ότι τα κρούσµατα συνδέονται µε οποιοδήποτε προϊόν της χώρας µας». Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από την Ε.Ε. αποζηµίωση για την «ανεπανόρθωτη και άδικη» ζηµιά που έχει προκαλέσει η όλη υπόθεση στα ισπανικά λαχανικά, αφού ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στην απαγόρευση των εισαγωγών από την Ισπανία.

Αξιωµατούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι η αλυσίδα της µεταφοράς είναι µακρά και πως τα αγγούρια από την Ισπανία µπορεί να επιµολύνθηκαν σε οποιοδήποτε σηµείο. Οπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, έρευνες γίνονται και για τρίτο ύποπτο φορτίο, που προέρχεται είτε από την Ολλανδία είτε από τη ∆ανία.

Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να φτάσουν στη ρίζα του προβλήµατος.

tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook