Τα προβλήματα και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδη Στεφάνου, με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, ο οποίος επισκέφτηκε το Πρύτανη συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανόλη Βεληβασάκη και τον τοπικό εκπρόσωπο του Συλλόγου κ. Ιπποκράτη Μπελαδάκη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρύτανης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πανεπιστήμιο αλλά και για τις πολλές και σημαντικές διακρίσεις που αυτό συνεχίζει να λαμβάνει.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στις περικοπές του προϋπολογισμού του Ιδρύματος που αγγίζουν το 70% από το 2010, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξ αιτίας των περικοπών στη λειτουργία των εργαστηρίων και στον εξοπλισμό τους, αλλά και στις δραστικές μειώσεις των λειτουργικών δαπανών στις οποίες έχουν προχωρήσει στο Πανεπιστήμιο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Έλαβα την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης, με σκοπό να ενημερωθώ τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανόλης Βεληβασάκης, για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 Ένα Ίδρυμα – κόσμημα για τη χώρα μας, πρόσφατα μάλιστα συγκαταλέχτηκε στα 500 καλύτερα του κόσμου, ενώ βρίσκεται στην 48η θέση των 100 καλύτερων νέων Πανεπιστημίων διεθνώς (που λειτουργούν λιγότερο από 50 χρόνια) στο οποίο πλέον διακυβεύεται το εκπαιδευτικό, το επιστημονικό και το ακαδημαϊκό του έργο.

Έχω ήδη αποστείλει, σχετική επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και από την πλευρά μας ως δημοτική αρχή, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για βρεθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το λαμπρό αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ελπίζω και εύχομαι να εισακουστούν οι εκκλήσεις μας από την πολιτεία, αλλά παράλληλα να βρεθούν κι άλλοι συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια και να ενισχυθεί άμεσα και ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης».

Ο κ. Μ. Βεληβασάκης από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να μεταφέρει το μήνυμα του Πρύτανη μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών σε ολόκληρο τον κόσμο και να ενημερώσει την Κρητική κοινότητα, δηλώνοντας αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου.

Είναι χρέος της πολιτείας να στηρίξει το Πανεπιστήμιο

Για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο αναφέρθηκε και η βουλευτής Ηρακλείου Μαρία Διακάκη

«Οι δυσκολίες λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση που υφίσταται, δεν μπορούν να αποδοθούν, παρά μόνο στην μνημονιακή πολιτική της οικονομικής συρρίκνωσης των πάντων, που ασκείται από το Υπουργείο και την κυβέρνηση λόγω “χρέους” και “έξωθεν εντολών”.

Η λειτουργία ενός Πανεπιστημίου, που βρίσκεται στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και αποτελεί λόγο περηφάνειας για την τοπική και όλη την ελληνική κοινωνία, είναι ανεπίτρεπτο να επαφίεται στην ευαισθησία ομογενών με δωρεές και χορηγίες.

Είναι χρέος της πολιτείας να ενισχύσει οικονομικά και να στηρίξει με κάθε τρόπο ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που, με τις υπηρεσίες που προσφέρει, συμβάλλει στην υψηλή κατάρτιση των φοιτητών, την έρευνα και εν τέλει στην ανάπτυξη.

Καλώ τον Υπουργό Παιδείας, το Υπουργείο, και όλη την κυβέρνηση, που αποποιούνται ή μεταθέτουν ευθύνες , να πάρουν θέση στο πρόβλημα απέναντι στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα της Κρήτης και το σπουδαίο έργο που αυτή επιτελεί.

Για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας, είναι ντροπή, να απαξιώνονται ή ακόμα και να κλείνουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, του βεληνεκούς του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο όνομα όποιας οικονομικής κρίσης ή ιδιωτικών συμφερόντων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook