Τον πρώτο μήνα... κυκλοφορίας του στη χώρα μας συμπλήρωσε ο ιός του Δυτικού Νείλου, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που τον χαρακτηρίζουν ως τον πλέον απρόβλεπτο ιό των κουνουπιών, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα «χτυπήσει» και για πόσο θα διαρκέσει η «εισβολή» του. 

Φέτος εμφανίστηκε όψιμα σε σχέση με τα περασμένα έτη, έχοντας σχεδόν «πείσει» τους επιστήμονες για την απουσία του, ακόμη και σε περιοχές που είχε προκαλέσει δεκάδες περιστατικά εγκεφαλίτιδας, μηνιγγίτιδας ήκαι θανάτους - πέρυσι για παράδειγμα εμφανίστηκε τον Ιούλιο προκαλώντας συνολικά 86 περιστατικά και 11 θανάτους, ενώ το 2012 εμφανίστηκε τέλη Ιουνίου προκαλώντας 161 κρούσματα και 18 θανάτους. 

Από τις 13 Αυγούστου που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Αττικής μέχρι τώρα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν αναφερθεί 13 σοβαρά περιστατικά μόλυνσης με τον ιό, εκ των οποίων τα τρία ήταν θανατηφόρα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πέντε ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχοντας εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές μετά τη μόλυνση.

Περισσότερα απο 1600 άτομα έχουν μολυνθεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και με βάση τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί. Με δεδομένο ότι εμφάνισαν συμπτώματα απο το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.ά., 13 άτομα, υπολογίζεται ότι περίπου 1.680 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς όμως να χρειαστεί να νοσηλευθούν.

Από τα 13 κρούσματα, οκτώ καταγράφηκαν στο νομό Ροδόπης (Δήμοι Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρώνειας - Σαπιών), στο νομό Αττικής (Λαυρεωτική, Μαραθώνας), δύο στο νομό Ηλείας (Ανδραβίδα, Κυλλήνη) και ένα στο νομό Ξάνθης (Δήμος Αβδήρων).

protothema.gr