Ενα εμβληματικο σπίτι της αθηναϊκής αστικής κοινωνίας ανοίγει για το κοινό μέσα από μια ιδιαίτερη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από το Μουσείο Μπενάκη στο κτήριο της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην οδό Κριεζώτου.

Ο τίτλος της έκθεσης εύγλωττος: Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη.

 \"\"

(H Λήδα Βαρδινογιάννη ζωγραφισμένη από τον Ορέστη Κανέλλη)

Κόρη του Ιωάννη και της Ειρήνης Κατακουζηνού, ανιψιά του σπουδαίου συλλέκτη και ευεργέτη Ευριπίδη Κουτλίδη, η Λήδα Βαρδινογιάννη μεγάλωσε ανάμεσα στους ανθρώπους της τέχνης.

Η αγάπη της οικογένειάς της για την τέχνη αλλά και οι φιλικές σχέσεις που η ίδια καλλιέργησε με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, της επέτρεψαν να δημιουργήσει μια προσωπική συλλογή από σημαντικά έργα της νεοελληνικής ζωγραφικής, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν  στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, στους χώρους της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

\"\"

(Η Αρετούσα του Γιάννη Τσαρούχη)

Αντικείμενα και βέβαια έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 20ού αιώνα που ανήκαν στη συλλογή της  Λήδας Βαρδινογιάννη, καθώς και έπιπλα αλλά και πορσελάνες του 19ου και 20ού αιώνα με προέλευση τη Γαλλία και την Ιταλία που κοσμούσαν τους χώρους του σπιτιού της, θα  δώσουν στο κοινό  μία αίσθηση του γούστου και της αισθητικής της Λήδας Βαρδινογιάννη, της αστικής τάξης και της εποχής της.

\"\"

(Ο Ερωτόκριτος του Γιάννη Τσαρούχη)

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των έργων υπάρχουν δημιουργίες καλλιτεχνών όπως  ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιώργος Μαυροΐδης, ο Ορέστης Κανέλλης, ο Δημήτριος Γαλάνης, η Βάσω Κατράκη και ο Γιώργος Γουναρόπουλος.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της συλλογής, μέρος του οποίου επίσης θα εκτεθεί, αποτελείται από έργα ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα (Νικόλαος Κουνελάκης, Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης), αλλά και μια μικρή συλλογή χαρακτικών ξένων δημιουργών, μεταξύ των οποίων ο Pablo Picasso, ο Max Ernst και ο Marc Chagall.

\"\"

(εικόνα από την προετοιμασία της έκθεσης)
Η έκθεση «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη» θα ξεκινήσει 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 του ίδιου μήνα.

\"\"

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook