Η νοσταλγία για την Κρήτη και ο καημός για τον βίαιο ξεριζωμό που βίωσαν οι Τουρκοκρητικοί πρόσφυγες όταν έφυγαν από το νησί με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ζωντανεύουν μέσα από τη νέα ταινία του καταξιωμένου Τούρκου σκηνοθέτη Τσαγάν Ιρμάκ με τίτλο \’Οι άνθρωποι του παππού μου\’.

Παράλληλα, ο σκηνοθέτης αφηγείται μια ξεχωριστή προσωπική ιστορία που αφορά το παρελθόν της ίδιας του της οικογένειας. 

Τα γυρίσματα της ταινίας -που είναι τουρκικής παραγωγής- βρίσκονται σε εξέλιξη και  το ξένο συνεργείο μαζί με ανθρώπους της Χανιώτικης εταιρείας οπτικοακουστικών παραγωγών Indigo View -η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής στην Κρήτη- βρέθηκαν στον Φρε για τις ανάγκες ορισμένων σκηνών.

Το ερέθισμα για την ταινία αποτέλεσε, όπως ανέφερε στα \’Χ.Ν.\’ το στέλεχος της Indigo View Δημήτρης Ξενάκης, η οικογενειακή ιστορία του Τούρκου σκηνοθέτη.

\’Η ταινία αφηγείται την ιστορία του παππού του Τσαγάν Ιρμάκ ο οποίος έφυγε ως πρόσφυγας από την Κρήτη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο άνθρωπος αυτός είχε απωθημένο να γυρίσει στην Κρήτη. Επιανε μπουκάλια και πριν τα σφραγίσει και τα πετάξει στη θάλασσα, έβαζε μέσα τη διεύθυνση του σπιτιού του μαζί με ένα σημείωμα που έλεγε ότι αν ποτέ αυτό το μπουκάλι φτάσει στα χέρια του ιδιοκτήτη του σπιτιού του στην Κρήτη τότε αυτός να επικοινωνήσει μαζί του\’, σημείωσε ο κ. Ξενάκης για την ιστορία ζωής του παππού του σκηνοθέτη και συνέχισε λέγοντας: \’Ο άνθρωπος αυτός, όμως, είχε αναπτύξει μια δράση κατά του καθεστώτος στην Τουρκία και υπέρ της δημοκρατίας. Ετσι όταν σε δύο φάσεις της ζωής του προσπάθησε να έρθει στην Κρήτη για λόγους πολιτικούς δεν τα κατάφερε. Τη δεύτερη φορά, ηλικιωμένος πια, επειδή ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο έγραψε μια ανοιχτή επιστολή κατά του καθεστώτος και κρεμάστηκε\’.  

Ωστόσο, το εντυπωσιακό ήταν -όπως ανέφερε ο κ. Ξενάκης- ότι μετά από κάποια χρόνια ο εγγονός του Τουρκοκρητικού έλαβε δέμα που περιείχε μέσα ένα μπουκάλι από την Κρήτη, όπως αυτά που πέταγε ο παππούς του, μαζί με ένα μπουκάλι ούζο κι ένα σημείωμα, που έγραφε ότι \’μπορείτε να έρθετε να δείτε το σπίτι σας\’! 

\’Ετσι ο Τσαγάν Ιρμάκ ταξίδεψε στην Κρήτη αλλά το σπίτι δεν ήταν αυτό τελικά. Ωστόσο, με αφορμή το γεγονός αυτό, αποφάσισε να κάνει ταινία αυτή την ιστορία\’, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξενάκης. 

Σε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα τα \’Χ.Ν.\’ μίλησαν με τον σκηνοθέτη για τους \’Ανθρώπους του παππού του\’
αλλά και το πώς αισθάνεται που επισκέπτεται τα μέρη που σφράγισαν την ιστορία της οικογένειάς του. Ο ίδιος εξέφρασε την έντονη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνεται δουλεύοντας τη συγκεκριμένη ταινία αλλά και το πόσο οικεία αισθάνεται την Κρήτη, η οποία υπήρχε στο μυαλό του μέσα από τις αφηγήσεις των δικών του: \’Είναι πολύ συγκινητικά διότι αυτή η ιστορία είναι η ιστορία της οικογένειάς μου. Ολα είναι πολύ έντονα για εμένα. Νιώθω ότι ξέρω τους ανθρώπους, τα μέρη, τα πάντα\’, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι η ταινία δεν αφορά μόνο την προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου αλλά \’στην ουσία αναφέρεται στην φιλία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων\’.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγάν Ιρμάκ : \’Η ταινία είναι αφιερωμένη στον παππού μου αλλά και στους πρόσφυγες

Πηγή : Χανιώτικα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook