Κοντά στην λύση του μυστηρίου βρίσκονται οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως στο μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης.

Αν και επίσημη ενημέρωση δεν πρέπει να αναμένουμε έως την Πέμπτη – πέρα μόνο από μια περιορισμένη πληροφόρηση αύριο για την πορεία των ερευνών – η εφημερίδα «xronometro» αποκαλύπτει ένα στοιχείο που ίσως δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την συνέχιση της ανασκαφής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο βάθος του θαλάμου φαίνεται πάνω στον βράχο μια ανάγλυφη κατασκευή σαν γείσο, το οποίο μπορεί να είναι η τέταρτη πύλη που ενδεχομένως να οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο, εφόσον έχει θυρόφυλλα.

\"\"

Επιπλέον διαπιστώνεται στις φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα του υπουργείο, ότι το επίπεδο επιχωμάτωσης είναι χαμηλότερο από τους προηγούμενους θαλάμους γεγονός που σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας επιβεβαιώνει την ύπαρξη σκάλας (ράμπας) που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο.

Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κατασκευή στο βάθος του τοίχου να μην αποτελεί πύλη (αν και δεν αποκλείεται) αλλά μια ανάγλυφη κατασκευή πάνω από τον ταφικό θάλαμο στον οποίο θα οδηγούν τα σκαλιά του τρίτου θαλάμου.

Συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι τελευταίες πληροφορίες από τον τύμβο Καστά θέλουν τις εργασίες στερέωσης του θόλου του θαλάμου πίσω από τις καρυάτιδες με μεταλλικές δοκούς να συνεχίζονται, ώστε να διασφαλιστεί τόσο το ίδιο το μνημείο όσο και η ασφάλεια όσων εργάζονται στον χώρο. Και αυτό διότι η οροφή έχει κριθεί από ειδικούς σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, δεδομένου ότι έχει επιβαρυνθεί κυρίως λόγω του βάρους των χωμάτων που σχηματίζουν τον τύμβο και σε ορισμένα σημεία φτάνουν ως και τα 13 μέτρα.

\”Καρφιά\” Μπουτάρη για τους χειρισμούς στην Αμφίπολη

\”Καρφιά\” για την κυβέρνηση και τον ίδιον τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης αναφορικά με τους χειρισμούς για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

«Όταν ο Ανδρόνικος έκανε τις σημαντικές ανακαλύψεις στη Βεργίνα, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε έναν χρόνο να επισκεφτεί τη Βεργίνα. Εδώ ξαφνικά ανακαλύπτουμε ιστορίες. Σαν τουρκικό σίριαλ είναι η Αμφίπολη. Αναρωτιόμαστε τι θα βρούμε κάθε μέρα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», είπε όπως μεταδίδει το Star κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Και πρόσθεσε πως «μετά την επίσκεψη του Καραμανλή στη Βεργίνα, ο τότε πρωθυπουργός έδωσε τα πολλά κονδύλια κι έγιναν ανασκαφές. Να έχουμε σοβαρότητα. Είναι ντροπή σε μια χώρα που βρίθει τέτοιων ευρημάτων να περνάμε τέτοιες καταστάσεις».

Αναζητούν ακόμα και στο χώμα τις απαντήσεις

Την ίδια ώρα οι αρχαιολόγοι αφαιρούν πολύ μικρές ποσότητες από το χώμα με το οποίο είναι γεμάτος ο θάλαμος και το εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ακόμα και το μικρότερο κομμάτι κεραμικού αγγείου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για την χρονολόγηση του εντυπωσιακού τύμβου.

\"\"

Όπως αναφέρουν \”Τα Νέα\”, ένα τέτοιο  ταπεινό εύρημα θα βάλει τέλος στο αίνιγμα που ταλανίζει τον αρχαιολογικό κόσμο, δεδομένου ότι μερίδα των επιστημόνων τοποθετεί χρονολογικά την κατασκευή του στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αι. π. Χ., ενώ άλλοι θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί στα ρωμαϊκά χρόνια και πιο συγκεκριμένα στον 1ο αι. π. Χ. και το οποίο συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών του τάφου, ερώτημα που επίσης έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στον επιστημονικό κόσμο και τη διατύπωση θεωριών που δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στο ευρύ κοινό.

\”Φουντώνουν\” τα στοιχήματα

Την ίδια ώρα, σε στοιχηματικά sites έχουν δημιουργηθεί κουπόνια με θέμα \”Ποιος/ά ετάφη στον τύμβο της Αμφίπολης\”.

Την χαμηλότερη απόδοση στο 3.65 δίνει ο Νέαρχος, ενώ η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος Δ΄ ακολουθούν με απόδοση 4.10.

Στο 4.55 κινείται η απόδοση για την Ολυμπιάδα, ενώ ακολουθεί ο Αλέξανδρος με απόδοση 7.25, ο Κάσσανδρος με 12.20 και ο Άγνων με 18.50.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook