Το ρεπορτάζ και οι απίστευτες φωτογραφίες ντοκουμέντο που παρουσιάζει το bloko.gr και προέρχονται από στιγμιότυπα που απαθανάτισαν αστυνομικοί τον περασμένο Αύγουστο μέσα από το ελικόπτερο της Ελ.ΑΣ, αποτελούν ευγενικό "αντιδάνειο" του συναδέλφου δημοσιογράφου Θανάση Αργυράκη, τον οποίο ευχαριστούμε ολόθερμα για την παραχώρηση τους.

"Απίστευτα τεχνάσματα για να «πλημμυρίζουν» τη χώρα με χασισοφυτείες, χρησιμοποιούν τα κυκλώματα ναρκωτικών. Χάρις στις συντονισμένες επιχειρήσεις των ελικοπτέρων της ΕΛΑΣ και επίγειων δυνάμεων, «ξηλώθηκαν» το τελευταίο έτος χιλιάδες δενδρύλλια, με μεγαλύτερη «ψαριά» αυτή φέτος τον Αύγουστο στην περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου βρέθηκαν 1470 χασισόδεντρα (φωτογραφίες από την αστυνομική επιχείρηση).


Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία έτη, και αυτός ο τομέας της δίωξης παρουσιάζει προβλήματα. Πάντως, κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξάγονται, συνήθως συλλαμβάνονται οι «καλλιεργητές», ως επί το πλείστον Πακιστανοί και Αλβανοί, ενώ οι εγκέφαλοι μένουν καλά προστατευμένοι. Τα «αφεντικά» των φυτειών, εξηγούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, είναι κυρίως Ελληνες. Αυτοί προωθούν την «παραγωγή» στους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι εκτιμάται ότι, πουλώντας κάθε κιλό χασίς –στη «χοντρική»- βγάζουν περί τα 2.500-3.000 ευρώ.

Γι΄αυτούς, δουλεύουν μετανάστες, ως «φύλακες» των φυτειών. «Γνωρίζουμε –λένε οι αστυνομικοί- ότι αυτοί εισπράττουν το 20% των εσόδων από την παραγωγή που θα πουληθεί». Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων, καταδικάζονται, και αποφυλακίζονται σε διάστημα 2-3 ετών. Αρκετοί εξ’ αυτών, αποφυλακιζόμενοι, ξανάρχονται σε επαφή με το «κύκλωμα» και συνεχίζουν την ίδια «δουλειά». Σπανίως στην ίδια περιοχή, όπου συνελήφθησαν, και συνηθέστερα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Απειλή από αέρος

Στο μεταξύ, πρακτικά, δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να μην έχουν βρεθεί χασισοκαλλιέργειες. Ενώ πριν από μερικά χρόνια, το φαινόμενο είχε λάβει σοβαρές διαστάσεις σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη, τώρα πλέον έχει επεκταθεί στη Δυτική, Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα. Συνολικά, τόσο από αέρος, όσο και κατόπιν πληροφοριών και χερσαίων περιπολιών, εκτιμάται ότι εντοπίζονται ετησίως περί τις 30.000 - 40.000 χασισόδεντρα σε όλη τη χώρα (υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περί τις 110.000 - 120.000 δενδρύλλια σε όλη τη χώρα).Ιδιαίτερα στο Νομό Ρεθύμνης, η αστυνομία «σαρώνοντας» με ελικόπτερα τις περιοχές, έχει ανακαλύψει τις περισσότερες φυτείες στο νησί. Στο συγκεκριμένο Νομό μάλιστα, και κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές του Μυλοποτάμου και των Ζωγιανών, έχει καταγραφεί το 50% των καλλιεργειών που έχουν βρεθεί στην Κρήτη (ακολουθούν οι Νομοί Ηρακλείου και Χανίων).

Στην αρχή του Αυγούστου, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εξερεύνησης, με τη συνδρομή ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ, μεταξύ των άλλων που βρέθηκαν στην περιοχή του Δήμου Μυλοπόταμου, το κυριώτερο ήταν 1.470 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως τρία μέτρα, σε έξι χώρους, σε δύο διαφορετικές αγροτικές τοποθεσίες.

«Καμουφλαρισμένες»

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, οι φυτείες ήταν καλά «καμουφλαρισμένες» μέσα σε άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε δασύλλια. Γενικότερα, εξηγούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι ναρκω-έμποροι και οι «φύλακες» των φυτειών σκαρφίζονται κάθε λογής τρόπους για να παραπλανήσουν τις αρχές. «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια –λέγουν- υπήρχαν μεγάλες φυτείες με δύο, τρείς και τέσσερις χιλιάδες δενδρύλλια. Τώρα, ακριβώς επειδή φοβούνται ότι θα ανακαλυφθούν από τα ελικόπτερα, τις κάνουν μικρότερες.

Τις «σπάνε» σε 300-500 δενδρύλλια η καθεμιά, και τις κρύβουν καλύτερα, μέσα σε μεγάλα καλλιεργούμενα με άλλα είδη χωράφια ή σε δυσπρόσιτα, ορεινά σημεία. Ετσι, εάν ανακαλυφθεί μια φυτεία, τους μένουν οι υπόλοιπες. Ακόμα και στην κορυφή του Ψηλορείτη έχει βρεθεί φυτεία».

Και προσθέτουν: «Ακριβώς, επειδή αντιλαμβάνονται την απειλή, επιχειρούν να στήσουν ένα δίκτυο πληροφοριών, ώστε να μαθαίνουν πότε τα ελικόπτερα θα κάνουν έρευνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτουν τα δενδρύλλια με κλωνάρια, ενώ μια φορά βρήκαμε φυτεία καλυμμένη με δίχτυ παραλλαγής για άρμα μάχης». "

Ακολουθεί σετ φωτογραφιών από τον εντοπισμό των χασισοφυτειών από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ

 

Αυτή η περιοχή είναι προφανώς ο Κρητικός ... τύμβος Καστά. Η χασισοφυτεία δίπλα στο νεκροταφείο είναι από παλιότερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ

το ρεπορτάζ του Θανάση Αργυράκη δημοσιεύτηκε στον Τύπο της Κυριακής

bloko.gr