Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στο τετραήμερο εκδηλώσεων μνήμης και διεκδίκησης, που πραγματοποιήθηκε στα χωριά της Βιάννου και το Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τον Δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ συνέβαλε και ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου «ο Πατούχας».

Το βράδυ της Δευτέρας στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν επιζώντες του Μαύρου Σεπτέμβρη του 1943, αντιστασιακοί και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Μαζί τους βρέθηκαν και μίλησαν οι δήμαρχοι των μαρτυρικών δήμων Βιάννου Π. Μπαριτάκης, Ανωγείων Μ. Καλλέργης και Κανδάνου Α. Περράκης. 

Οι τρεις δήμαρχοι τόνισαν ότι ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών είναι σε κρίσιμο σημείο και ζήτησαν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, προσθέτοντας ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζονται και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Καυτηρίασαν επίσης την πρακτική του κ. Φούχτελ, που ζητά να λάβει την ακτινογραφία των περουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Ηρακλείου Κ. Δαμοβολίτης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες, που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ντοκυμαντέρ «Η Βιάννος στις Φλόγες», από το αρχείο της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία του Ν. Παπαθανασίου και βασισμένου σε έρευνα του δημοσιογράφου Ν. Ψιλάκη, το οποίο γυρίστηκε το 1983. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, παρακολουθώντας τις μαυροντυμένες γυναίκες, ακουμπισμένες στους ομαδικούς τάφους, να περιγράφουν πώς έθαψαν με τα ίδια τους τα χέρια, οι μάνες, οι γυναίκες, ακόμα και οι έγκυες, τον πατέρα, τον αδελφό, τον σύζυγο, όλους τους άντρες της οικογένειάς τους.
Ο δημοσιογράφος Ν. Ψιλάκης ανέδειξε τη δύναμη της ψυχής των ανθρώπων που θυσιάστηκαν εναντίον των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής, μίλησε για την εξαθλίωση των κατοίκων των καμμένων χωριών της Βιάννου και τους αγώνες τους για την επιβίωσή τους.

Ο Δήμαρχος της Βιάννου Π. Μπαριτάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αρ. Συγγελάκης εξέφρασαν την αποφασιστικότητα του λαού της Βιάννου να αγωνιστεί μέχρι τη δικαίωση της Θυσίας της Βιάννου. Τόνισαν δε ότι δεν περνάνε οι μεθοδεύσεις των Γερμανών (Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον και Ίδρυμα για τη Νεολαία), που στοχεύουν στην αποδυνάμωση και ακύρωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Α. Πλεύρη αναφέρθηκε στον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και στάθηκε στον ηρωικό αγώνα των Κρητικών ενάντια στις δυνάμεις Κατοχής. 

«Έως πότε η Γερμανία θα αρνείται να εκπληρώσει τις τεκμηριωμένες και απαράγραπτες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα; Έως πότε η ελληνική κυβέρνηση θα κωφεύει μπροστά στην αξίωση των πολιτών για δικαιοσύνη και αποζημίωση;» αναρωτήθηκε ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το δίκαιο αίτημα του λαού έχει ωριμάσει και η Κρήτη μπαίνει μπροστά στον αγώνα της διεκδίκησης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης και σε κλίμα έντονης συγκίνησης απονεμήθηκαν βραβεία στη μνήμη του πρωτοπόρου της δικαστικής διεκδίκησης Ιωάννη Σταμούλη, του ιδρυτή της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου Χρύσανθου Συγγελάκη και του ιστορικού ερευνητή Γεωργίου Χρηστάκη. Βραβευθέντες είναι ο αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος, ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης και η ομογενής από τη Γερμανία Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου για την προσφορά της στην διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.