Το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα του ελέγχου και της φορολόγησης των διαφόρων λιστών και των εμβασμάτων του εξωτερικού της περιόδου 2009-2012, καθώς και των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει έως σήμερα από αυτούς, έθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη σε επίκαιρη ερώτησή της.
Σύμφωνα με την κ. Ξηροτύρη, μέχρι σήμερα το υπουργείο προέβαλε διάφορες δικαιολογίες ως προς τα φτωχά αποτελέσματα των ελέγχων, ενώ εδώ και δύο χρόνια στις απαντήσεις του στις κατά καιρούς ερωτήσεις της βουλευτού δεν έχει διαπιστωθεί η αναμενόμενη από τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες πρόοδος των ελέγχων συγκριτικά μάλιστα με τον όγκο των δεδομένων, για να τονίσει ότι η αναποτελεσματικότητα καλά κρατεί.
Η βουλευτής σημείωσε ότι με τους πολύ αργούς ρυθμούς ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων. Επισήμανε δε ότι η κωλυσιεργία από μέρους του ΥΠΟΙΚ, μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με την έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ παράλληλα η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί ζήτημα απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, «ο υπουργός παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία για το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία δείχνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, μία τάση βελτίωσης η οποία οφείλεται στην ενίσχυση υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ διαβεβαίωσε για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης».
Στη δευτερολογία της, η βουλευτής χαρακτήρισε τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός ως ανεπαρκή, τονίζοντας την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην οποία αναφέρονται και οι δανειστές. Επέμεινε δε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση και ότι ενδεχομένως τίθεται θέμα διαφάνειας, δεδομένου ότι το ΣΔΟΕ δεν δίνει στοιχεία χωρίς εντολή υπουργού που γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αναφέρθηκε, επίσης, στο μείζον θέμα που έχει προκύψει μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ που χρήζουν διερεύνησης.
Τέλος, επανέλαβε τον κίνδυνο παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων λιστών και αναρωτήθηκε «εάν τελικά αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επίσπευση της όλης διαδικασίας, η οποία έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, με το δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες να χάνουν πολύτιμους πόρους που δικαιούνται και έχουν άμεση ανάγκη».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook