Σειρά ερωτημάτων για τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών απο τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χανίων, απευθύνει προς την δημοτική αρχή, η παράταξη "Ανταρσία στα Χανιά".

Η δημοτική παράταξη καλεί την δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να κάνει για τα παιδιά αυτά καταθέτοντας ¨επερώτηση" στην οποία αναφέρονται τα εξής:

"Η "Ανταρσία στα Χανιά" προτίθεται να ανοίξει το ζήτημα των παιδικών σταθμών και του αποκλεισμού των νηπίων από αυτούς στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη μορφή επερώτησης η οποία είναι η εξής:

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατά την επιλογή των παιδιών που θα φοιτήσουν φέτος στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χανίων, αποκλείστηκαν 121 παιδιά εργαζομένων μητέρων και 134 ανέργων. 

Αιτία για τον αποκλεισμό τόσο υψηλού αριθμού παιδιών παρουσιάστηκε η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δ.Ο.ΚΟΙ.ΠΠ.. Αιτία όμως αποτελεί και η ύπαρξη μη επαρκούς αριθμού δημόσιων παιδικών σταθμών. 

Η προηγούμενη δημοτική αρχή για μια ακόμη φορά προτίμησε να κρυφτεί πίσω από την έλλειψη χρημάτων και την κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της άγριας λιτότητας. Αυτό είναι υπαρκτό όμως δεν αναιρεί ούτε το ποιος έβαλε και τι είδους κριτήρια στην επιλογή των παιδιών, ούτε το ότι την ίδια στιγμή που αποκλείονταν παιδιά δίνονται χιλιάδες ευρώ σε άχρηστα έργα βιτρίνας. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πέρσι έγραψαν στους παιδικούς σταθμούς παιδιά, στη μέση της χρονιάς (καθώς πλησίαζαν και οι εκλογές), χρησιμοποιώντας συμβασιούχους με πεντάμηνες συμβάσεις, που στη συνέχεια πετάχτηκαν πάλι στην ανεργία με τις γνωστές συνέπειες και επακόλουθα.

Τα κριτήρια που μπαίνουν, είναι κριτήρια αποκλεισμού παιδιών εργαζομένων και ανέργων. Μπαίνουν αποκλειστικά με αυτό το σκοπό και υπαγορεύονται από τον ελάχιστο αριθμό παιδικών σταθμών που υπάρχουν αλλά και από το ότι ποτέ ο Δήμος δεν διεκδίκησε και δεν προώθησε τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Σύμφωνα πάλι με άλλα δημοσιεύματα, στο σύνολο της χώρας ενώ έχουν επιδοτηθεί 89.642 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν είναι τελικά 74.912. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και από το ανεπαρκές έτσι κι αλλιώς ΕΣΠΑ, υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Θεωρούμε απαράδεκτο τον αποκλεισμό παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χανιών λόγω περικοπών σε κονδύλια και προσωπικό. Θεωρούμε απαράδεκτο τον αποκλεισμό των άνεργων μητέρων. Το ότι τα παιδιά της εργατικής τάξης πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνικοποίηση και την ένταξη τους στην κοινωνία, αποτελεί κατάκτηση και δικαίωμα. Δεν αποτελεί χάρη που μας έχει παραχωρηθεί από τους ελεήμονες κρατούντες. 

Ερωτούμε τη νέα δημοτική αρχή: 

1. Αν σκοπεύει να αποδεχτεί τα «δεδομένα» της προηγούμενης διαχείρησης;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή σκοπεύει άμεσα να προβεί ώστε να καλυφθούν και τα υπόλοιπα από τα 121 παιδιά εργαζομένων μητέρων 
3. Αν συμφωνεί και πρόκειται να διατηρήσει το απαράδεκτο καθεστώς του αποκλεισμού των ανέργων ή αντίθετα σκοπεύει να προβεί σε ενέργειες για την άρση αυτού του καθεστώτος.
4. Αν υπάρχει και στα Χανιά η αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των θέσεων που έχουν επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και τον αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενηθούν από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Απαιτούμε:
• Την ελεύθερη πρόσβαση όλων των παιδιών των εργαζομένων και των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς.
• Την κατάργηση των τροφείων
• Αύξηση των κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς και για τη δημιουργία νέων
• Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμές και σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Χανιά 18/9/2014"