Η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβαστικές κινήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης και συγκεκριμένα η έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη το αίτημα για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να αναβάλει την συζήτηση περί μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να διευκολυνθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

 

«Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», σημειώνει η WSJ.

 

Βασική θέση του Βερολίνου είναι πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να εμπλακούν σε όποια λύση αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους και ειδικότερα στην ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

 

Αυτή η θέση συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και σταδιακά η ιδέα της εθελοντικής αναδιάταξης, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δείχνει να κερδίζει έδαφος.

 

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη στο Βερολίνο ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για γρήγορη ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιτρέπει αργότερα μέσα στο 2011 να υπάρξει μία πλήρης συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αναδιάταξη.

 

Σύμφωνα με την WSJ, το σχέδιο για το νέο πακέτο στήριξης θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βιέννη από αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών.

 

«Το νέο πακέτο στήριξης, που θα συζητήσουν αξιωματούχοι από ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών την Τετάρτη στην Βιέννη, πιθανότατα θα περιλαμβάνει νέα δάνεια προς την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερες προσπάθειες εκ μέρους της Αθήνας στη μείωση των δαπανών, τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπό διεθνή επιτήρηση», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

 

Η αισιοδοξία της αγοράς αποτυπώνεται στην άνοδο του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος άμεσης και πλήρους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

 

Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης ενδέχεται να ανέλθει στα 65 δισ. ευρώ. «Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική στήριξη από την ΕΕ, υπό την έννοια της εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων», φέρεται να είπε αξιωματούχος από χώρα της ΕΕ.

 

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην ΕΕ πραγματοποίησαν έκτακτες συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, δήλωσε πηγή στην ΕΕ. Την Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επεξεργάζονται νέο δάνειο.

 

Την Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, δήλωσε ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου για μια νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

 

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup είναι στις 20 Ιουνίου και στις 23-24 του μηνός θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ενδεχομένως, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να γίνει μία έκτακτη συνάντηση του Eurogroup για την Ελλάδα.

 

 

in.gr