Μπορεί η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να ήρθε σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ώστε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να αντιμετωπίζονται όπως τα ξενοδοχεία και να καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και ψηφίσθηκε με τις λοιπές τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εξακολουθούν να φορολογούνται όπως οι κατοικίες.

Σύμφωνα με νομικού κύκλους, η διάταξη όπως ψηφίστηκε δεν εξομοιώνει τη φορολογική μεταχείριση των ενοικιαζόμενων δωματίων με τα ξενοδοχεία και με αυτά τα δεδομένα οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων θα κληθούν να πληρώσουν τελικά κανονικά τόσο τον ΕΝΦΙΑ, όσο και το συμπληρωματικό φόρο.

Το υπουργείο Τουρισμού τοποθετήθηκε το βράδυ της Τετάρτης επί του θέματος, σημειώνοντας πως η «λογική» της διάταξης που προστέθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 νομοσχέδιο είναι, οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων- βιλών του άρθρου 46 παρ. 5 του ν. 4179/2013.

Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση η διάταξη που ισχύει σήμερα δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν εμμέσως το σφάλμα και υπογραμμίζουν πως θα δοθούν οδηγίες για ομοιόμορφη μεταχείριση ξενοδοχείων - ενοικιαζόμενων δωματίων στην εγκύκλιο που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αλλά και αυτό χαρακτηρίζεται από παράγοντες του τουριστικού κλάδου ως «μπάλωμα» και ζητούν να υπάρξει εκ νέου νομοθετική διάταξη που ρητά θα προβλέπει την υπαγωγή των ενοικιαζόμενων δωματίων στο μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

in.gr