Πράγματι, το 2014 είναι σε τροχιά για να γίνει ένα από τα θερμότερα έτη της σύγχρονης εποχής όπως επισημαίνει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), αφού μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο (στοιχεία της NOAA) και ο Αύγουστος που πέρασε ήταν ο θερμότερος από το 1881 που τηρούνται στοιχεία σύμφωνα με τη NASA.
Οι μετρήσεις αυτές αφορούν τον παγκόσμιο μέσο όρο και όχι τοπικές θερμοκρασίες. Από τα πέντε θερμότερα έτη στα χρονικά, τα τέσσερα έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε και ένα στα τέλη του προηγούμενου (2010, 2005, 1998, 2013, 2003).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, οι φετινοί μήνες Μάιος και Αύγουστος ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ ο Απρίλιος και ο Ιούνιος κατατάχθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Όλα αυτά συμβαίνουν δίχως να έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο που προκαλεί αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας και ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.
Ο περασμένος Αύγουστος ήταν μεν ο πιο θερμός στην ιστορία, αλλά μόνο κατά μερικά εκατοστά ενός βαθμού Κελσίου σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενους, σημειώνει ο Γκάβιν Σμιντ, κλιματολόγος και αναλυτής κλιματικών μοντέλων στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA.
«Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε ένα μήνα ή χρόνο, αλλά στην αδιαμφισβήτητη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ένας ιδιαίτερα ζεστός Αύγουστος είναι απλά ένα κομμάτι δεδομένων που δείχνει την αρνητική μακροπρόθεσμη τάση», πρόσθεσε ο Σμιντ.
Μπορεί βέβαια το φαινόμενο Ελ Νίνιο που προκαλεί υπερθέρμανση των υδάτων του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στη ζώνη του Ισημερινού να μην έχει εκδηλωθεί, αλλά οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.
econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook