Κινεζικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για διαφθορά το βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline (GSK), τον οποίο καταδίκασε σε πρόστιμο τριών δισεκατομμυρίων γιουάν, ή 380 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

O πρώην επικεφαλής του GSK στην Κίνα, Μαρκ Ρέιλι, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για δωροδοκία, ωστόσο θα απελαθεί και δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Το δικαστήριο της επαρχίας Χιουνάν στην κεντρική Κίνα καταδίκασε τον Ρέιλι σε φυλάκιση τριών ετών και αρκετά ακόμη πρώην διευθυντικά στελέχη του GSK China σε ποινές φυλάκισης «από δύο έως τέσσερα χρόνια» με αναστολή.

Έπειτα από ποινική έρευνα δέκα μηνών διαπιστώθηκε ότι ο Ρέιλι «είχε δώσει εντολή στους υφισταμένους του να δωροδοκούν» το ιατρικό προσωπικό, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία.

Η GSK φέρεται να είχε διαθέσει έως τρία δισ. γιουάν σε ταξιδιωτικά γραφεία για να διευκολύνει τις δωροδοκίες γιατρών και αξιωματούχων.

Σε ανακοίνωση στο δικτυακό της τόπο, η GSK παραδέχεται ότι οι δραστηριότητες της επιχείρησης στην Κίνα «σαφώς παραβίασαν» τις πρακτικές ορθής διοίκησης. Το πόρισμα χαρακτηρίζεται «απογοητευτικό» για τον όμιλο.

Η υπόθεση αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει ξένη εταιρία στην Κίνα, έπειτα από την υπόθεση της Rio Tinto το 2009, για την οποία τέσσερα διευθυντικά στελέχη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από επτά έως 14 χρόνια.

in.gr