Προς το παρόν, μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα, η Σκωτία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ενδιαφέρον τώρα θα μονοπωλήσει η περαιτέρω αποκέντρωση της Σκωτίας από το Λονδίνο, δηλαδή η διαδικασία μεταβίβασης περισσότερων εξουσιών από το Ουεστμίνστερ (όπου στεγάζεται το βρετανικό κοινοβούλιο) στο Χόλιρουντ, το σκωτσέζικο κοινοβούλιο, όπως έχει υποσχεθεί η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το BBC (δείτε εδώ), το πιθανότερο είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα συμβούν τα εξής: τα τρία μεγαλύτερα κόμματα _ Συντηρητικοί, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες _ θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί περαιτέρω αποκέντρωση προς το Χόλιρουντ. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχαν δεσμευτεί γραπτώς ότι θα το έκαναν αν επικρατούσε το «Όχι».

Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της Σκωτίας Γκόρντον Μπράουν έχει καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα με το οποίο έχουν συμφωνήσει και τα τρία κόμματα.

Αμέσως μετά την αποσαφήνιση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έσπευσε να δείξει ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και ανακοίνωσε ότι ο Λόρδος Σμιθ του Κέλβιν, πρώην επικεφαλής του BBC, θα επιβλέψει την εφαρμογή περισσότερης αποκέντρωσης στη φορολογία, στις δαπάνες και στο κράτος πρόνοιας. Δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο ως τον Ιανουάριο _ όπως ορίζει και το χρονοδιάγραμμα του Μπράουν.

Ως τα τέλη Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα έχει ετοιμάσει και δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με όλες τις προτάσεις. Ως τα τέλη Νοεμβρίου, ύστερα από μια περίοδο διαβουλεύσεων, θα οριστικοποιηθούν οι προτεινόμενες εξουσίες προς αποκέντρωση. Ως τις 25 Ιανουαρίου, θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα ένα σχέδιο νόμου έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, λόγω των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2015, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη νέα Βουλή.

Οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στα τρία μεγάλα κόμματα αφορούν την φορολογία ενώ με κανένα τους δεν συμφωνεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) του σκωτσέζου πρωθυπουργού Άλεξ Σάλμοντ _ ο οποίος, όσο και αν δεν του αρέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αναγκασμένος να το αποδεχθεί και να φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί η διευρυμένη αποκέντρωση.

Ο Σάλμοντ αναμένεται να αγωνιστεί για την «μάξιμουμ αποκέντρωση», δηλαδή για τον πλήρη έλεγχο της φορολογίας εισοδήματος, της φορολογίας επιχειρήσεων και του κράτους πρόνοιας.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας, σύμβολο της αποκέντρωσης, ιδρύθηκε το 1999. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε το 1989 μέσω της Συνταγματικής Συνέλευσης της Σκωτίας, μιας ένωσης σκωτσέζικων κομμάτων, εκκλησίας και άλλων οργανώσεων. Η Εργατική κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο περί αποκέντρωσης στη βρετανική Βουλή το 1997.

Όσο για το SNP, το μόνο που έχει να κάνει προς το παρόν είναι να συνεχίσει να κυβερνά τη Σκωτία, όπως κάνει από τις τελευταίες τοπικές εκλογές στις οποίες επικράτησε πανηγυρικά. Όλα τα μάτια όμως θα είναι στραμμένα στο ετήσιο συνέδριό του στο Περθ που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Ο Σάλμοντ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά ως τις επόμενες εκλογές του 2016 _ αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει την αντιπολίτευση από το να επιχειρήσει να τον παρουσιάσει σαν «ξοφλημένο». Όμως δεδομένης της σαρωτικής νίκης του SNP στις προηγούμενες εκλογές στη Σκωτία, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει και τις επόμενες παρά το «Όχι» στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Κάποια στιγμή βεβαίως θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας στο SNP. Προς το παρόν, επικρατέστερη για διάδοχος του Σάλμοντ είναι η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, αν και στα μετόπισθεν υπάρχουν πολλοί δελφίνοι.

Λόγω της ενίσχυσης της αποκέντρωσης της Σκωτίας, θα τεθεί εκ νέου ένα πάγιο ζήτημα: είναι δίκαιο οι άγγλοι βουλευτές να μην έχουν λόγο στα ζητήματα που αφορούν την Σκωτία τα οποία χειρίζεται το σκωτσέζικο κοινοβούλιο αλλά οι σκωτσέζοι βουλευτές να έχουν λόγο για τα ίδια ζητήματα στο Ουεστμίνστερ παρόλο που αφορούν την Αγγλία; Πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 62% των Άγγλων πιστεύει ότι οι σκωτσέζοι βουλευτές του Ουεστμίνστερ δεν πρέπει να ψηφίζουν για τα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την Αγγλία.

Τέλος αναμένεται πολλοί στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία να ζητήσουν περισσότερες αποκεντρωμένες εξουσίες.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook