Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, η συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως, για το \”καυτό\” θέμα της εγκατάστασης των δεξαμεών καυσίμων στη Σούδα.

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας,  έκανε μία πρώτη ενημέρωση στα μέλη του Συμβουλίου για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Μάρκο Περράκη, δικηγόρο του Δήμου, ο οποίος παρέστη στην εκδίκαση του ΣτΕ στις 19/09/14.

Ο κ. Μάρκος Περράκης αφού ενημέρωσε το σώμα για την νομική εξέλιξη του θέματος, έδωσε και μία πολύ σημαντική πληροφορία, που δίνει νέα τροπή στο θέμα των καυσίμων.

Ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου ότι ο Δήμος έχει την δυνατότητα να προσβάλει την απόφαση Μηταράκη, για ένταξη του έργου στον Αναπτυξιακό Νόμο, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι της 29/09/14, με την προϋπόθεση ότι θα διερευνηθεί αν υπάρχει έννομο συμφέρον, ώστε να μπορεί να στηριχθεί η υπόθεση με νομικά επιχειρήματα.

Αν αυτό ευοδωθεί, τότε θα μπει άλλο ένα τείχος, που σίγουρα θα καθυστερήσει ή και θα αποθαρρύνει τα σχέδια της εταιρίας, αφού από την μία πλευρά ο Δήμος ενδέχεται να κερδίσει  αυτή την εκδίκαση στο ΣτΕ, οπότε θα κοπεί η χρηματοδότηση του έργου, ενώ από την άλλη, με εκκρεμή την απόφαση του ΣτΕ,  κανείς επενδυτής δεν αναμένεται να προχωρήσει στην κατασκευή το επόμενο διάστημα

\"\"

Στην συνέχεια άρχισαν οι τοποθετήσεις των Επικεφαλής των παρατάξεων.

Τον λόγο πήρε πρώτα ο κ. Μανώλης Σκουλάκης και ζήτησε να μην δώσει άδεια η Πολεοδομία για την εγκατάσταση του κτηρίου που απαιτείται στο χώρο των δεξαμενών, μέχρι να ξεκαθαριστούν οι αποφάσεις από το ΣτΕ.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Άρης Παπαδογιάννης, όπου σημείωσε ότι το θέμα, εκτός από τις νομικές του διαστάσεις, είναι και πολιτικό. Έθεσε μάλιστα ερωτήματα για το τι κινήσεις θα κάνει ο Δήμος και το Σώμα: «θα επαναπαυτούμε στην νομική στήριξη μόνο, ή θα αντιδράσουμε μέχρι την προθεσμία που λήγει στις 29/09 για να προσφύγουμε στο ΣτΕ».

Ο κ. Σαρρής απευθυνόμενος στο σώμα, σημείωσε ότι φέρεται σαν 15μελές σχολείου χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει ένα κίνημα για τη Σούδα και πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για το πρόβλημα, να παρθούν συγκεκριμένες θέσεις.

Ο κ. Παπαντωνάκης δήλωσε ότι διαφωνεί στην εγκατάσταση και επιβάρυνση της Σούδας με τις δεξαμενές. Τόνισε ότι για να προσεγγίσει κάποιος το ζήτημα θα πρέπει να θέσει το ερώτημα του τι θεωρείται ανάπτυξη για να επισημάνει στη συνέχεια, ότι η ανάπτυξη αφορά όλο το λαό και όχι λίγους.

Ο κ. Σεραφείμ Ρίζος συμφώνησε στο ότι το θέμα είναι πολιτικό και ότι χρειάζεται σαφής τοποθέτηση από την Δημοτική Αρχή. Σημείωσε επίσης ότι το ζήτημα είναι και κυβερνητικό και ξεκαθάρισε ότι η παράταξη του δεν επιθυμεί τα πετρέλαια στην Σούδα, προβάλλοντας ως επιχείρημα το δικαίωμα των κατοίκων της Σούδας να ζούνε σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μάλιστα τόνισε με νόημα: «βάλτε το θέμα με αυτόν τον τρόπο και θα έχετε την στήριξη μας και όλων των κατοίκων».

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ αυτών η κυρία Βαρβάρα Περράκη, οι κ.κ. Κοτζαμιχάλης και Κεμεσίδης καθώς και η κυρία Χρυσούλα Χατζηδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί και η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γ. Σχοινοπλοκάκη, ο οποίος μίλησε για διγλωσσία της Δημοτικής Αρχής. Ανέφερε ότι στο προηγούμενο θέμα που συζητήθηκαν οι δράσεις για θέμα του Αεροδρομίου εμφανίστηκε δυναμική, με πολιτικές τοποθετήσεις και δράσεις. Αντίθετα για το θέμα των καυσίμων ο Δήμος στάθηκε μόνο στην νομική αντιμετώπιση του θέματος.

Τέλος τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Χανίων, ο οποίος αναφέρθηκε σε παρθενογένεση του θέματος από την πλευρά Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, οι οποίοι στο παρελθόν αντιμετώπισαν το ζήτημα και οι ίδιοι μόνο με νομικά επιχειρήματα, κάτι που έχει κάνει και η παρούσα Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μία υποκρισία στο θέμα των καυσίμων, αφού σχετίζεται άμεσα με το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, ένα θέμα που κανείς δεν έχει ασχοληθεί ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Πρόεδρος ζήτησε από τους συμβούλους και έκαναν αποδεκτή την παρακάτω πρόταση:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων να επιμείνει στις απόψεις που έχουν εκφραστεί στα Δημοτικά Συμβούλια των προηγούμενων ετών για την μη επιβάρυνση του Κόλπου της Σούδας με τα καύσιμα. Ζητάει από τις υπηρεσίες του να εξετάσουν με σχολαστικότητα τους φακέλους που κατατίθενται για έγκριση και το σύνολο των Νομικών Συμβούλων του Δήμου να εξετάσει και να εξαντλήσει όλες τις νομικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2014, πού λήγει και η προθεσμία προσφυγής στο ΣτΕ κατά της απόφασης Μηταράκη.

Το Συμβούλιο συνεχίστηκε με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook