Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Υπάρχουν μάλλον υπερβολική ρευστότητα και υπερβολικά υψηλά χρέη, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από το Χονγκ Κονγκ, καθ' οδόν προς την Αυστραλία, όπου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20.

«Aπό την πλευρά της ζήτησης και της νομισματικής πολιτικής δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να στηριχθεί βιώσιμη ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές προκειμένου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και υποστήριξε ότι αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ, δεδομένων των εστιών κρίσης, όπως η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και η δυτική Αφρική με την έξαρση του ιού Εμπολα.

Ο υπουργός επανέλαβε ακόμη την θέση της G20, ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των βελτιωμένων γενικών συνθηκών και της σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό