Έπειτα από την κατάπαυση του πυρός που συμφώνησαν, σήμερα Σάββατο, Ουκρανοί και ρωσόφωνοι αυτονομιστές, αποφασίστηκε η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χλμ. στην ανατολική Ουκρανία.

«Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.

Η συμφωνία προβλέπει εννέα σημεία, μεταξύ των οποίων η παύση της χρήσης όπλων και η απόσυρση του βαρέως πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, είπε ο Κούτσμα. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ απαγορεύουν στα μαχητικά αεροσκάφη και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη ζώνη ασφαλείας που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το έγγραφο όλες οι ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι δεν θα εισέρχονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.