Πριν από λίγες ημέρες γνωστός επιχειρηματίας που στο παρελθόν είχε πάρει ένα μεγάλο δάνειο ύψους περίπου 15 εκ. ευρω δέχτηκε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από την τράπεζα του.

Του ζητήθηκε να επιστρέψει πίσω ποσό των περίπου 5 εκατ. ευρώ καθώς όπως διαπιστώθηκε όχι μόνο δεν είχε χρησιμοποιήσει το δάνειο που έλαβε για να ενισχύσει την επιχείρηση του άλλα το 2010 όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα «έβγαλε» τα λεφτά στην Ελβετία και τα τόκιζε σε τράπεζα της Γενεύης.

Πρόκειται για μια από τις περίπου 5.000 περιπτώσεις επιχειρηματιών που ενώ πήραν μεγάλα δάνεια τα προηγούμενα χρόνια εν τούτοις αντί τα επενδύσουν στην επιχείρηση τους αυτοί τα έκαναν καταθέσεις στο εξωτερικό , σπίτια και πολυτελή αυτοκίνητα.

Το ποσό έτσι όπως το έχουν υπολογίσει οι τραπεζίτες (σε συνεργασία και με τους οικονομικούς εισαγγελείς και τον ΣΔΟΕ που έχουν πλήρη στοιχεία των εμβασμάτων) είναι πέριξ των 15 έως 18 δισ. ευρω.

Οι τραπεζίτες έχουν εστιάσει την προσπάθεια τους κυρίως στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις καθώς έχουν παρατηρηθεί τα φαινόμενα επιχειρηματίες που έλαβαν στο παρελθόν μεγάλα δάνεια σήμερα αδιαφορούν πλήρως για το μέλλον της εταιρίας τους.

Οι τράπεζες όμως γνωρίζουν πολύ καλά πόσα είναι τα χρήματα που έχουν βγει στο εξωτερικό και τώρα οι επιχειρηματίες «κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα».

Οι τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν τα μέσα να αναγκάσουν τους επιχειρηματίες «να φέρουν τα λεφτά πίσω» παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα σύνθετο καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έχουν κινηθεί με τρόπο ώστε να μην αφήνουν ευδιάκριτα ίχνη.

Κορυφαίος τραπεζίτης που ρωτήθηκε προ ημερών από το Θέμα σχετικά με τους επιχειρηματίες που έχουν βγάλει τα λεφτά στο εξωτερικό μειδίασε και είπε χαρακτηριστικά «εμείς τους έχουμε εντοπίσει και προχωρούμε σε όλες τις σχετικές διαδικασίες .Μην νομίζουν ότι θα ξεφύγουν» είπε χαρακτηριστικά.

Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύμπτωση: ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι αντίστοιχα της μείωσης των καταθέσεων. Τον Δεκέμβριο του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν διαμορφωθεί στα περίπου 70 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις από τα επίπεδα των 230 δισ. ευρώ το 2009 συρρικνώθηκαν στο επίπεδο των 160 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, δηλαδή είναι μειωμένες κατά 70 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται έχουν μετατραπεί σε καταθέσεις, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι εμφανίζονται ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει συσχέτιση, ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, μεταξύ των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και καταθέσεων που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Πρόκειται για επιχειρηματίες ανθρώπους που το 2011 - 2012, διαβλέποντας ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, επέλεξαν στρατηγικά να σταματήσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και να μεταφέρουν όλη τη ρευστότητά τους σε ξένες τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος άλλα και το Κέντρο Έλεγχου Μεγάλου Πλούτου έχουν στα χέρια τους τα ονόματα των επιχειρηματιών αυτών και από την δικιά τους πλευρά ελέγχουν εάν έχει διαπραχθεί οποιουδήποτε είδους φοροδιαφυγή.

Πηγές που πρόσκειται στους οικονομικούς εισαγγελείς εξηγούν κάποιοι από αυτούς τους επιχειρηματίες βρίσκονται και στην λίστα Lagard και σε άλλες λίστες που υπάρχουν στον ΣΔΟΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ελεγχθεί όλα τα μεγάλα ονόματα (έκδοτες, επιχειρηματίες κλπ) που περιέχονται στην λίστα της HSBC.

newmoney.gr/ Γιώργος Ι. Δημητρομανωλάκης