\”Αναπόφευκτη λύση για να αντιμετωπιστεί η ύφεση\” χαρακτήρησε την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο Βουλευτής Έβρου της νέας Δημοκρατίας Α. Γεροντόπουλος σε μία πολιτική συζήτηση με τον Γ. Ουντράκη.

Κύριε Γεροντόπουλε καλώς ήρθατε στα Χανιά.
Η Νέα Δημοκρατία τελικά αναλαμβάνει το ρίσκο της διαπραγμάτευσης του μνημονίου? Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω ευθέως την εθνική ευθύνη την έχει αναλογιστεί?

Σαφέστατα, η Νέα Δημοκρατία και ο  Αντώνης Σαμαράς πρώτα βάζουν το εθνικό συμφέρον και μετά το κομματικό ή το προσωπικό. Πριν λοιπόν γίνουν οι προτάσεις αυτές υπήρξε μεγάλη σκέψη, περίσκεψη και συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος και αν θέλετε και με παράγοντες οι οποίοι κινούνται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία κρίνει ότι για να μπορέσουμε να βγούμε από την σημερινή κρίση είναι αδύνατον να βγούμε με το μνημόνιο. Το μνημόνιο θα μας βάζει καθημερινά και πιο βαθιά, η επαναδιαπραγμάτευση είναι αυτό που κάνεις εάν θέλουμε να έχουμε ελπίδα για το αύριο.

Κ. Γεροντόπουλε όμως, όταν η τρόικα ζητά περεταίρω φορολογικά μέτρα, όταν εμείς έχουμε ένα εξαιρετικό πρόβλημα ρευστότητας και έχουμε αυτή την εξάρτηση επιβίωσης μαζί τους, πως μπορούμε να πάμε να βάλουμε όρους στο τραπέζι? Ο δανειζόμενος βάζει όρους στον δανειστή?

Η τρόικα προτείνει κάποια μέτρα τα οποία δεν έχουν αποδώσει, αν θέλετε αντί να αποδώσουν δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα, οι περισσότεροι φόροι τελικά οδήγησαν στο να έχουμε περισσότερα έξοδα για το κράτος. Το 9% που υπολογίζαμε για το πρώτο τετράμηνο αύξησης τον εσόδων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έγινε -9% δηλαδή έχουμε μια διαφορά ένα γκάπ 18%. Οφείλουμε λοιπόν να τους το εξηγήσουμε αυτό το πράγμα, οφείλουμε να τους πείσουμε και αν θέλετε και η τρόικα που ήρθε πριν από μερικές μέρες στα γραφεία μας για να συζητήσει μαζί μας

 «Ναι το ενθυμούμαι»

Το πρόγραμμα Ζάππειο δύο, ακριβώς της εξηγήθηκαν όλα αυτά τα θέματα, εγώ δεν ξέρω.

\"\"

«Τι κλίμα βγάλατε από εκεί?»

Εγώ δεν μπορώ να σας το πω αυτό το τι κλίμα βγήκε, αυτό θα σας το πουν αυτοί, εμείς απλώς θελήσαμε να τους δώσουμε να καταλάβουν τα λάθη τα οποία έχουν κάνει. Η κυβέρνηση πήγε σ’ ένα μνημόνιο χωρίς να το διαπραγματευτεί καθόλου, αν θέλετε το είχε είδη προαποφασίσει πριν ακόμα από τις εκλογές του 2009.

Ναι αλλά κ. Γεροντόπουλε δεν είναι σε εξαιρετικά δεινή θέση η χώρα? Η χώρα έδινε ψευδή στατιστικά στοιχεία, έχει μια εικόνα στις Βρυξέλες ότι είναι το μαύρο πρόβατο που όλοι κατά κάποιο τρόπο θέλουν να απαλλαγούν από αυτό ή προσπαθούν να βρουν μια λύση τι θα μας κάνουν. Είναι μια έντιμη διαχείριση αυτή?

Μα είναι έντιμη διαχείριση, όταν τους λες την αλήθεια σήμερα που βρισκόμαστε και εξηγείς το πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή τη κακή κατάσταση.

Είναι «εις ευήκοα ώτα» αυτό?

Το «εις ευήκοα ώτα» εξαρτάται από μας, πόσο θα τους πείσουμε εάν εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και αν εμείς είμαστε σωστοί σε αυτά τα οποία λέμε, δηλαδή αυτό το οποίο τους εξηγούμε είναι κοστολογημένο και υπάρχουν όλα τα στοιχεία εκείνα με τα οποία μπορούμε να τους αποδείξουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, τότε θέλουν δε θέλουν θα μας ακούσουν δεν γίνεται διαφορετικά.

Μάλιστα, να σας ρωτήσω κάτι άλλο τώρα. Κοιτάξτε γίνεται πολύ συζήτηση τελευταία για το κίνημα τον αγανακτισμένων πολιτών. Θέλω να μου πείτε ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας, το θεώρει μια υγιή αντίδραση της κοινωνίας?

Οι πολίτες αυτή την ώρα λογικό είναι να αισθάνονται ότι χωρίς να φταίνε πληρώνουν και μάλιστα ποιοι πληρώνουν, οι μικροσυνταξιούχοι, οι νέοι άνθρωποι, οι άνθρωποι οι οποίοι σπουδάζουν σήμερα και αύριο βλέπουν ότι δεν θα έχουν δουλειά, επομένως καταλαβαίνετε ότι οι νέοι με αυτό το τρόπο αντιδρούν, θέλουν να πάρουν το αύριο στα χέρια τους. Θεωρούμε ότι ακομμάτιστα όπως έχουν βγει διαδηλώνουν και λένε τις απόψεις τους, από εκεί και πέρα από εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά εξαρτάται το πόσο αυτά τα οποία λένε θα μπορέσουμε να τα κάνουμε πράξη, να ξανακάνουμε θελκτική την πολιτική, αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα κινούνται όπως κινούνται να τους πείσουμε ότι πρέπει να έρθουν και να ψηφίσουν και με το τρόπο τους να στείλουν και το μήνυμα μέσα στην κάλπη.

Δηλαδή δεν το βλέπετε ως μια απολιτική πράξη καταρχήν, το ερμηνεύετε ως μια υγιή αντίδραση της κοινωνίας.

Εγώ το θεωρώ, ότι η στάση αυτή είναι μια πολιτική στάση, απλώς είναι έξω από τα κόμματα « από την συντεταγμένη δράση» όπως τα έχουμε συνηθίσει ως τώρα.

Σήμερα είστε στην φιλόξενη Κρήτη και ξεκινάτε μια περιοδεία με τον πρόεδρο του κόμματος. Θέλετε να μου κάνετε ένα σχόλιο για την δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα της κ. Μπακογιάννη στο νησί?

Θα σας πω κάτι, εμάς εκείνο που μας νοιάζει είναι η δυναμική του δικού μας του κόμματος, ασχολούμαστε πραγματικά με το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το κόμμα μας, πάνω από την Ορεστιάδα απ’ το Ορμένιο μέχρι κάτω την \"\"Γαύδο. Αυτό λοιπόν, πώς ήρθαμε εδώ πέρα είναι ακριβώς για να δώσουμε και στους κρητικούς να αντιληφθούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που έχει την πρόταση για το αύριο και θα είναι η κυβέρνηση του αύριο. Θέλουμε τους κρητικούς να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε, τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν την δική τους την προσπάθεια αλλά εμείς ήρθαμε εδώ για να ασχοληθούμε πραγματικά με την Νέα Δημοκρατία και τα προβλήματα της Κρήτης.

Βρίσκομαι στην θέση να γνωρίζω ότι είστε κοντά με την καλή έννοια στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Σαμαρά επειδή συζητάτε μαζί του, βλέπετε να υπάρχει σε βάθους χρόνου αν το επιτάσσουν οι πολιτικές συγκυρίες ένα ενδεχόμενο συνεννόησης και συνεργασίας με την κ. Μπακογιάννη?

Ο στόχος ο δικός μας είναι ένας, πως η σημερινή μειοψηφία η οποία φαίνεται πώς δημιουργείται υπέρ της ΝΔ θα γίνει κάποια στιγμή ένα κίνημα υπέρ της ΝΔ και τον απόψεών μας. Εκείνο το όποιο θέλουμε είναι ακριβώς με αυτές τις απόψεις οι Έλληνες να μας ψηφίσουν και να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα.

Είναι ξεκάθαρο αυτό! Θέλω να σας ρωτήσω κάτι τοπικού ενδιαφέροντος κ. Γεροντόπουλε, έχει γίνει πολύ συζήτηση συνολικά στην Κρήτη απ’ όλους τους πολιτικούς συντάκτες αλλά και τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και άλλων κόμματων για την «μετακόμιση» της κ. Κεφαλογιάννη στην Αθήνα. Μήπως έχετε μια εικόνα για την αντικατάστασή της?

Όχι είναι κάτι το οποίο δεν το ξέρω. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την δημιουργία των ψηφοδελτίων μας, στην συνέχεια πιστεύω θα υπάρξουν διαδικασίες τέτοιες που θα δούμε ποιοι θα μπουν στο ψηφοδέλτιο. Άλλωστε ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα αντικαταστήσει την κ. Κεφαλογιάννη.

«Α! θα πάτε σε εσωκομματικές?»

Όχι όχι θα γίνουν εθνικές εκλογές.

 Όχι εννοώ, στην προοπτική που ο κ. Σαμαράς εξέφρασε ή διατύπωσε μια σκέψη ότι στο Ρέθυμνο την Όλγα θα αντικαταστήσει ο τάδε κύριος ή τάδε κυρία?

 Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όχι.

κ. Γεροντόπουλε γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση, η οποία είναι βέβαια στα σπάργανα, κυρίως στην Κρήτη αλλά και σε αλλά μέρη στην Ελλάδα για την αξιοποίηση τον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέλω να μου πείτε η Νέα Δημοκρατία αν στοιχίζεται πίσω από αυτό το κυβερνητικό στοίχημα και πως αντιμετωπίζει αυτή την προοπτική για το νησί?

Ακουστέ να σας πω, δόξα συ ο Θεός, η Ελλάδα ολόκληρη και η Κρήτη ακόμα περισσότερο  μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις ανανεώσιμες, εναλλακτικές πηγές ενεργείας. Εδώ υπάρχει αρκετός ήλιος επομένως μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγική ενέργεια.

 \"\"«Ευλογημένος τόπος, που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου»

Βεβαίως και όχι μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου, οι πάντες έχουν πει ότι η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Υπάρχει ήλιος (για την ηλιακή ενέργεια), αέρας ( για την αιολική ) και θάλασσα ( για το πλαγκτόν) επομένως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Οφείλουμε στην Ελλάδα να φτάσουμε στο επίπεδο που έχουν φτάσει κάποιες άλλες χώρες έτσι ώστε ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας τις οποίας χρειαζόμαστε να την παίρνουμε από τις εναλλακτικές πηγές.

Μπορείτε να μου πείτε όσο περιεκτικότερα γίνεται την στόχευση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της Κρήτης?

Εγώ δεν είμαι από την Κρήτη, απλώς σήμερα που είναι ο πρόεδρος μας εδώ (στα Χανιά) και μιλώντας αύριο στο Ηράκλειο θα βάλει τους βασικούς άξονες. Άλλωστε γίνεται και συζήτηση για το πρόγραμμα που η ΝΔ θα παρουσιάσει, θα υπάρξει και ξεχωριστό κομμάτι για κάθε περιφέρεια, η Κρήτη είναι μια από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδος άρα εδώ θα έχουμε ξεχωριστό πρόγραμμα

«Α! και θα γίνουν οι εξειδικεύσεις».

Εγώ απλός θέλω να πω ένα δύο πράγματα επειδή τις τελευταίες είκοσι μέρες είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Κρήτη, θέλω να σας πω λοιπόν ότι εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι πως παλιά θυμόμουν ότι υπήρχε ένα αναπτυγμένο οδικό δίκτυο, τώρα λοιπόν ότι στο βόρειο κομμάτι του νησιού αυτό το δίκτυο, που ήταν τόσο ανεπτυγμένο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στο παρελθόν, σήμερα να έχει μείνει πίσω. Εδώ λοιπόν χρειάζεται οπωσδήποτε, σε μια περιοχή τόσο τουριστική, να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, να εκσυγχρονιστεί. Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα που πήγαινα προς το Ρέθυμνο, (προσγειώθηκα στα Χανιά), πέρασα μια βόλτα από την Σούδα και το βιοτεχνικό πάρκο, θέλω να σας πω ότι είχα ακούσει πολλά γι αυτό, αλλά το είδα και αυτό ότι δεν έχει αναπτυχτεί όσο θα έπρεπε.

«Απέπνεε μια οσμή μαρασμού?»

Δεν θα πω ακριβώς αυτό, σίγουρα όμως δεν είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε. Είναι και θέματα αυτά που έθεσε η Νέα Δημοκρατία σε μια ερώτηση που έκαναν οκτώ βουλευτές της, αυτές τις μέρες τέθηκαν αυτά τα ζητήματα. Κάτι ακόμα το οποίο εμένα μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, το ΕΣΠΑ το οποίο πραγματικά θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν εδώ για την μεγαλόνησο, η απορροφητικότητα στα πλαίσια του νησιού είναι πολύ χαμηλή κάτω του 20%, εάν αυτά δεν μπορέσουμε να τα πετύχουμε είναι πολύ λογικό η Κρήτη να μην έχει την ανάπτυξη την οποία χρειαζόμαστε.

«Εκεί συμβάλει εποικοδομητικά η Νέα Δημοκρατία, φαντάζομαι έτσι?»

Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία συμβάλει.

«Και με την υγιή κριτική?»

Σαφέστατα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να στηρίξουμε δράσεις οι οποίες τις παίρνει η κυβέρνηση όταν είναι για το καλό του τόπου, είτε συνολικά για όλη την Ελλάδα  είτε συγκεκριμένα για κάποια κομμάτια του νησιού.

«Και να κλείσουμε κ. Γεροντόπουλε γιατί καταλαβαίνω ότι είστε  εξαιρετικά απασχολημένος με την άφιξη και την επίσκεψη του κυρίου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.»

Τελικά η συναίνεση (να σας κάνω ένα τελευταίο πολιτικό ερώτημα) είναι ένα επικοινωνιακό τρυκ, είναι μια βασίζουσα προκλητική απαίτηση του κ. Όλι ρέν ή είναι μια ανάγκη της κοινωνίας?

Καταρχάς εγώ έχω πει πολλές φορές ότι χρειάζεται μια συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για βασικά ζητήματα.

\"\"

«Καθ\’ υπόδειξη γίνεται αυτό?»

Θα σας το πω, αυτό εδώ λοιπόν είναι κάτι το οποίο υπάρχει στην δημοκρατία. Στις δημοκρατίες υπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι διαφορετικές απόψεις μπορεί και κάποιες φορές να συγκλίνουν για το καλό του τόπου. Τι γίνεται τώρα με την συναίνεση όπως συζητιέται σήμερα, ουσιαστικά είναι ένα παιχνίδι του κ.Παπανδρέου, ο οποίος ενώ στην αρχή κατήγγειλε την ΝΔ για όλα τα υποτιθέμενα δεινά που έχει σήμερα ο τόπος, στην συνέχεια ο ίδιος χωρίς καμία διαπραγμάτευση μας έβαλε μέσα στο μνημόνιο, πάλι καταγγέλλοντας την ΝΔ. Υποτίθεται πως έχει την μαγική λύση που δεν του βγαίνει σε καμία περίπτωση, η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και σήμερα λίγο πριν τον γκρεμό πλέον καλεί την Νέα Δημοκρατία, υποτίθεται να συναινέσει σε μια πολιτική ο οποία αποδείχτηκε ότι είναι καταστροφική. Για την Νέα Δημοκρατία το να συναινέσει σε μια τέτοια πολιτική θα είναι συνένοχη, άρα εμείς δεν το δεχόμαστε. Από την άλλη μεριά αυτά που λέει ο κ. Όλι ρέν και κάποιοι άλλοι κύριοι από το εξωτερικό, εγώ θα πω ένα πράγμα, στην Ελλάδα υπάρχει σύνταγμα, υπάρχει κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινοβούλιο, επομένως το πολίτευμά μας λειτουργεί και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία υπόδειξη και καμία παρέμβαση από το εξωτερικό.

«Κοιτάξτε εγώ θα σας πω κάτι μέσα από την καρδιά μου, ποτέ άλλοτε και μετά από το χθεσινό δημοσίευμα της Financial Times  για τους τοπάρχες και τους επάρχους τις οικονομίας. Με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Όλι ρέν όπως διατυπώθηκαν, επιτυχώς ή ανεπιτυχώς δεν το σχολιάζω εγώ ας το κρίνουν άλλοι πιο έγκριτοι συνάδελφοι από μένα, ποτέ άλλοτε σαν πολίτης δεν αισθάνθηκα πιο άσχημα»

Και εγώ αισθάνομαι πολύ άσχημα, όχι μόνο γι αυτό αλλά όταν πηγαίνω στο εξωτερικό και βλέπω ότι η πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου να μας κατηγορεί ως «τιτανικό», ότι είμαστε μια διεφθαρμένη χώρα, έχει δημιουργήσει μια άσχημη εικόνα για την Ελλάδα και για τους Έλληνες σε όλες τις πόλεις τις Ευρώπης. Αυτό λοιπόν πραγματικά εμένα μου δημιουργεί πρόβλημα αγανάκτησης απέναντι σε αυτόν που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση και αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου!!

Flashnews.gr / Γ. Ουντράκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook