Το σημείο όπου είχαν εγκατασταθεί οι θάλαμοι αερίων στο ναζιστικό στρατόπεδο του Σομπιμπόρ της Πολωνίας, εκτιμούν ότι ανακάλυψαν οι ειδικοί. 
Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 250.000 εβραίοι. Λειτούργησε από τον Απρίλιο του 1942 έως τον Οκτώβριο του 1943.
Οι εγκαταστάσεις είχαν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί με εντολή του αρχηγού των SS, Χ.Χίμλερ και στο σημείο φυτεύθηκαν δέντρα, ώστε να μην βρεθούν ποτέ τα ίχνη του.
Είχε προηγηθεί στάση μεταξύ των κρατουμένων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 άτομα να καταφέρουν να δραπετεύσουν. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου 1943.
Από αυτούς που δραπέτευσαν μόλις 50 με 70 άτομα κατάφεραν να επιβιώσουν.
Τον εντοπισμό του πέτυχαν Πολωνοί και Ισραηλινοί ειδικοί μετά από έρευνες πολλών ετών.
«Ακόμα και το μικρότερο κομμάτι πληροφορίας που προσθέτει γνώση στην υπόθεση του Ολοκαυτώματος είναι σημαντικό» δήλωσε ο Γιοράμ Χαίμι, αρχαιολόγος από το Ισραήλ, ο οποίος εργάζεται εδώ και 8 χρόνια για την ανακάλυψη του στρατοπέδου.
Στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές διακρίνεται μια επιφάνεια χωρισμένη σε τέσσερα διαφορετικά «διαμερίσματα». Μάλιστα, εντοπίστηκαν και προσωπικά είδη, όπως ένα χρυσό δόντι και κοσμήματα.
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Telegraph, το συγκεκριμένο ήταν στρατόπεδο εξόντωσης: οι κρατούμενοι δεν εκτελούσαν καμία απολύτως εργασία, αλλά στέλνονταν εκεί για να θανατωθούν.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook