Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, στις 6 μ.μ. στο Τεχνόπολις στην Αμμουδάρα, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, με τη συμμετοχή της Ουρολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού, σχετικά με τις ουρολογικές παθήσεις.
Η εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας ουρολογικών παθήσεων με στόχο να ενημερωθούν, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τις παθήσεις του προστάτη αδένα και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ταυτόχρονα, με το σύνθημα “Μην αγνοείτε τον προστάτη σας”, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις παθήσεις του προστάτη αδένα. Η καμπάνια ενημέρωσης για τις παθήσεις του προστάτη θα διαρκέσει μία εβδομάδα και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιώργος Μουτζούρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Δ/ντης Ουρολογικής Κλινικής Γ. Ν. Άργους και οι κ.κ. Θεόδωρος Καλογερόπουλος, Επιμελητής Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Αθήνα, Γραμματέας Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος της Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, Ηρακλής Πούλιας, Δ/ντης Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού, Αθήνα, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος της Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, κ. E. Κουσκούνη, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντρια Βιοπαθολογίας ΠΓΝ \”Αρεταίειο\”, Αντιπρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ και Ιωάννης Γκιάλας, Δ/ντης ΕΣΥ Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Γεννηματάς Αθήνα, Γραμματέας Δ. Σ. της ΕΟΕ.
“Οι παθήσεις του προστάτη είναι πολύ συχνές στον άνδρα”, ανέφερε ο κ. Μουτζούρης, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή τους. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80% για άνδρες άνω των 80 ετών. Οι χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες) είναι πολύ συχνές. Περίπου το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει χρόνια προστατίτιδα με τις δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του ανδρικού πληθυσμού και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Περίπου ένας στους επτά άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.
Η εντοπισμένη μέσα στον προστάτη νόσο που θεραπεύεται δεν δημιουργεί συμπτώματα και η διάγνωσή της γίνεται με τη μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και τη δακτυλική εξέταση. Για το λόγο αυτό οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του προστάτη τους. Κύριος στόχος αυτής της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να παροτρύνει τους άνδρες άνω των 50 ετών να εξεταστούν για τον προστάτη τους.
Στο πλαίσιο της εβδομάδας παθήσεων του προστάτη, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία θα υλοποιήσει μία σειρά δράσεων με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας ASTELLAS, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη αδένα, περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Περαιτέρω, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία υλοποιεί σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας, δωρεάν κλινική εξέταση για τον προστάτη σε όλους τους άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω. Ειδικότερα, την εβδομάδα, 22 έως 26 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τα Δημόσια Νοσοκομεία κατά τις ώρες λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων τους και να πραγματοποιήσουν την εξέτασή τους.
Ο κ. Μουτζούρης συμπληρωματικά ενημέρωσε ότι το Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας “Ιatrica”, σε παράλληλη δράση, υποστηρίζει την εκστρατεία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και παρέχει δωρεάν εξέταση μέτρησης του ολικού ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 ετών. Κλείνοντας ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε ότι η καλή ενημέρωση του κοινού συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της επίδρασης των παθήσεων του προστάτη: “Αυτός είναι και ο στόχος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, η οποία μεγιστοποιεί την παρέμβασή της στην ελληνική κοινωνία, με ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης και εφαρμογή προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης με απώτερο σκοπό την προαγωγή της Ουρολογίας στην Ελλάδα και τη διαρκή εναρμόνισή της με τις εξελίξεις της Ουρολογίας στην Ευρώπη”.

Καλοήθης υπερπλασία

Ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην υπερπλασία του προστάτη. Πρόκειται για μία διόγκωση του αδένα, η οποία προκαλεί συμπίεση της ουρήθρας, δυσκολία στην έξοδο των ούρων και μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, τα οποία ονομάζονται “συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος”.
Τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε έναν στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα 50 και μετά, η συχνότητά της αυξάνεται, για να φτάσει προοδευτικά στο 90% στην ηλικία των 80 ετών. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματική κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα, με πολύ αρνητική επίπτωση, στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές, όπως επίσχεση ούρων, αιματουρία, λιθίαση και εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης, επανειλημμένες ουρολοιμώξεις και – σε πολύ παραμελημένα περιστατικά – βλάβη των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια.

Καρκίνος του προστάτη – αύξηση κρουσμάτων

Ο κ. Πούλιας έκανε λόγο για προοδευτική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του προστάτη. Τα ποσοστά στην Ελλάδα – είπε – είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας προκύπτουν από αναγωγές, λόγω έλλειψης συστήματος καταγραφής.
Σύμφωνα με τον κ. Πούλια, ο καρκίνος του προστάτη αναμένεται να ξεπεράσει σε συχνότητα κατά πολύ τις άλλες νεοπλασίες, με το 95% των περιστατικών να διαγιγνώσκεται σε άνδρες ηλικίας 45 έως 89 ετών.
Η ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου. Κάτω από τα 40 έτη, ένας άνδρας αντιμετωπίζει πιθανότητα 1 στις 10.000 να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.
Ο κ. Πούλιας τόνισε ότι ο προσυμπτωματικός αιματολογικός έλεγχος του προστατικού αντιγόνου (PSA), μπορεί να σώσει ζωές. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών.

Προσυμπτωματικός Έλεγχος

Η κα. Κουσκούνη, ενημέρωσε ότι η μέτρηση του Oλικού Προστατικού Αντιγόνου (tPSA) αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη και ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τον Ουρολόγο ιατρό, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη διαφορική διάγνωση μεταξύ καλοήθειας και κακοήθειας του προστάτη.
Ανέφερε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο έλεγχος του tPSA να γίνεται με διαπιστευμένη μέθοδο, με τρόπο τέτοιο ώστε τα αποτελέσματα των μετρήσεων να εξάγουν ασφαλή και συγκρίσιμα συμπεράσματα. Η ορθολογική χρήση του συγκεκριμένου δείκτη έχει συμβάλλει στη μείωση του δείκτη θνητότητας σε γενικό πληθυσμό από το 3% στο 2,4% σε παγκόσμια κλίμακα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Προστατίτιδα

Ο κ. Γκιάλας αναφερόμενος στις προστατίτιδες, οι οποίες αφορούν διόγκωση του προστάτη εξαιτίας φλεγμονών. Μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες, από την εφηβεία έως και την τρίτη ηλικία. Η χρόνια προστατίτιδα είναι μία συχνή φλεγμονή του προστάτη, η οποία ταλαιπωρεί το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών. Οφείλεται σε μικρόβιο, το οποίο εντοπίζεται με εξέταση του προστατικού υγρού. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιπτώσεις χρόνιας προστατίτιδας, χωρίς να διαπιστώνεται μικρόβιο στο προστατικό υγρό, παρά μόνο πυοσφαίρια. Αυτές είναι και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν.

Για την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ιδρύθηκε το 1931. Είναι επιστημονικό και εκπαιδευτικό σωματείο, με σκοπό την προαγωγή της Ουρολογίας στην Ελλάδα και τη διαρκή εναρμόνισή της με τις εξελίξεις της Ουρολογίας στην Ευρώπη. Σήμερα η Ε.Ο.Ε, αριθμεί περίπου 1100 μέλη από τα οποία τα 900 περίπου είναι τακτικά (ειδικευμένοι Ουρολόγοι) και τα 200 πάρεδρα (ειδικευόμενοι Ουρολόγοι). Κύριος σκοπός της Εταιρείας είναι η προαγωγή της επιστήμης και ιδιαιτέρως της ειδικότητας της Ουρολογίας, αλλά και η μέριμνα για τη διατήρηση ειδικευμένου ουρολογικού σώματος ικανού, από επιστημονική και ηθική άποψη, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Επίσης, η εταιρεία στοχεύει στη συνεχή βελτίωση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των Ουρολόγων, καθώς και η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των μελών της Εταιρείας, εναρμονισμένη με τα κριτήρια των οικείων Ευρωπαϊκών Ουρολογικών οργάνων (EBU/UEMS, ΕU-ACME, κλπ), καθώς και στην προστασία, προαγωγή και εκπροσώπηση της ειδικότητας της Ουρολογίας και των εννόμων συμφερόντων των ειδικευμένων και ειδικευομένων ουρολόγων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook