Με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συναντώνται το μεσημέρι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων από ολόκληρη την Κρήτη, προκειμένου να θέσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Το ραντεβού κλείστηκε μετά από πρωτοβουλία, του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Βουλευτή Ρεθύμνης κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, 
Βασικό θέμα είναι η επιλεξιμότητα των κτηνοτροφικών εκτάσεων και συγκεκριμένα τα θέματα θέτουν οι κτηνοτρόφοι είναι τα εξής: 
1. Κατάργηση του ποινολόγιου του συστήματος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ (πολυετείς κυρώσεις, κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης, αχρεωστητα), για περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα δεν φέρει ευθύνη ο παραγωγός.
2. Αλλαγή του άρθρου 15 παράγραφος 3 της υπ αριθμ. 280947/1982/07-03-2008 ΚΥΑ, που αφορά τις καταγγελίες για αγροζημίες.
3. Επανεξέταση όλων των προϋποθέσεων που λειτουργούν ως προσκόμματα από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθούν οι δικαιούχοι προς πληρωμή παραγωγοί(λογαριασμοί ΔΕΗ, νερού, βεβαίωση σχολείου για τη φοίτηση των παιδιών, τιμολόγια αγοράς ηλεκτρονικών ενωτίων, κ. α. ).
4. Να γίνουν δεκτές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι τροποποιήσεις στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2012, όπου παρατηρούνται λογιστικά λάθη λόγω της για πρώτη φορά ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.
5. Κατάργηση κατ’ εξαίρεση για την Περιφέρεια Κρήτης του χιλιομετρικού ορίου των 50 χιλιόμετρων που εμποδίζει την ενεργοποίηση επιλέξιμης κτηνοτροφικής έκτασης για εκατοντάδες νομάδες κτηνοτρόφους.

Οι Δήμοι αρμόδιοι για κατανομή επιλέξιμων εκτάσεων

Στο μεταξύ με απόφαση της Κυβέρνησης η αρμοδιότητα για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια πέρασε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους Δήμους.
Το ζήτημα περιπλέκεται, όπως γράφει ο agrotypos.gr, με την απόφαση της ΕΕ να μην δεχτεί να χαρακτηριστούν σαν βοσκοτόπια εκτάσεις που το δασαρχείο τις μετέτρεψε σε δασικές.
Οι δήμοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την υλικοτεχνική υποδομή για να διανείμουν τα επιλέξιμα βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους. Για το λόγο αυτό το ΥπΑΑΤ εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ότι «κατά τη μεταβατική περίοδο του 2014 δύνανται οι ΟΤΑ να χρησιμοποιούν τους προσωρινούς θεματικούς χάρτες στο LPIS – GIS του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατανομή των βοσκοτόπων για τις ανάγκες της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας – εκτροφής στο ΟΣΔΕ». Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ζητάνε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να λυθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων, οι απαιτούμενες εκτάσεις είναι μεγάλες για να μην χαθεί η επιδότηση για τους κτηνοτρόφους και αναζητούνται εναγωνίως λύσεις. 
Σε έγγραφο που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους δήμους τους ζητά να προχωρήσουν στην κατανομή των βοσκησίμων εκτάσεων. Τα δημοτικά συμβούλια θα κληθούν να αποφασίσουν δύο εναλλακτικούς τρόπους διανομής των επιλέξιμων βοσκησίμων εκτάσεων:
1. Να μοιραστούν αναλογικά (το 60% αυτών που απαιτούνται για τον καθένα κτηνοτρόφο) ανά ζωική μονάδα-Ζ.Μ. με κριτήριο την είσπραξη της Ενιαία Ενίσχυση (ΚΑΠ). Με τον ανωτέρω τρόπο διανομής όλοι θα εισπράξουν ένα μέρος της Ενιαίας Ενίσχυσης-ΚΑΠ, ενώ κάποιοι θα εισπράξουν και την Εξισωτική αποζημίωση ενώ κάποιοι άλλοι όχι.
2. Να μοιραστούν απολύτως αναλογικά τα διαθέσιμα στρέμματα ανά ζωική μονάδα-Ζ.Μ., με αυτόν τον τρόπο όλοι θα πάρουν μέρος της Ενιαίας Ενίσχυσης-ΚΑΠ και μέρος της Εξισωτικής αποζημίωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook