Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη και η Λέσχη Ανάγνωσης Αρχαιολογικών και Ιστορικών βιβλίων «ΙΤΑΝΟΣ», την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7 το απόγευμα στη δημοτική αίθουσα «Ανδρόγεω».
Ομιλητές θα είναι:
-Κωνσταντίνος Καργάκης, Δάσκαλος-Λογοτέχνης 
θέμα: «Ο Κρητικός πόλεμος μέσα από την Ιστορία και τη Λογοτεχνία»
-Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγος 
θέμα: «Ο Χάνδακας κατά τη διάρκεια του Κρητικού πολέμου»
-Ηλίας Κολοβός, επίκουρος καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας Παν/μίου Κρήτης. Θέμα: «Ο Οθωμανικός Χάνδακας έξω από το Χάνδακα»
-Δημήτρης Σάββας, Προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής βιβλιοθήκης
Θέμα: « Τα αποτυπώματα της πολιορκίας του Χάνδακα και οι συνέπειες της κατάκτησής του».
Εκ μέρους της Λέσχης Ανάγνωσης «Ίτανος» Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη, Ξεναγός:
Θέμα «Η ταυτότητα και οι στόχοι της Λέσχης Ίτανος»
Συντονισμός Άννα Μακράκη, Φιλόλογος 
Απαγγελίες αποσπασμάτων από το ανέκδοτο έργο του Κωνσταντίνου Καργάκη «Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» θα κάνει η Έρη Μουρτζάκη
Στο φουαγιέ της αίθουσας «Ανδρόγεω» θα εκτίθενται γκραβούρες που απεικονίζουν ναυμαχίες και χάρτες της πολιορκίας, καθώς επίσης σχετική βιβλιογραφία.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1645 – 1669 ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 1669
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1669, μετά από 22 χρόνια πολιορκίας, το λάβαρο του Αγίου Μάρκου κατέβηκε οριστικά από το φρούριο του Χάνδακα. 
Τα μεσάνυκτα της 26ης Σεπτεμβρίου οι Βενετοί κατέβασαν από τον προμαχώνα Μαρτινέγκο τον μεγάλο σταυρό. Την επόμενη το πρωί, 27 Σεπτεμβρίου 1669, έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης του Χάνδακα στους Τούρκους…..
Ο Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος υπήρξε αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του Μεσαίωνα όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθότι, εδώ στην Κρήτη και κυρίως στο Χάνδακα – Μεγάλο Κάστρο, συγκρούστηκαν επί 24 έτη η Ανατολή με τη Δύση «|Η Μουσουλμάνα Ανατολή κι η Φραγκεμένη Δύση».
345 χρόνια μετά, για πρώτη φορά, παρουσιάζεται επετειακά το μεγάλο αυτό γεγονός με ομιλίες και έκθεση γκραβουρών στην αίθουσα Ανδρόγεω στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, και ώρα, 19:00, ως ελάχιστη προσφορά στην ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης και ιδιαίτερα της πόλης μας, του μοναδικού Χάνδακα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook