Τελευταία ενημέρωση: 22:10

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο η Δευτέρα στα Χανιά και οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης δεν θύμιζαν σε τίποτα τις προηγούμενες ημέρες.

Από τις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την “Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο” και όσοι πέρασαν σήμερα από την οδό Δημοκρατίας και από το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και την δημοτική αγορά, είδαν μια πιο ανθρώπινη όψη της πόλης.

Για πέντε ώρες, όσο δηλαδή διήρκησαν οι εκδηλώσεις που διοργανωσε ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την τροχαία, την αστυνομία αλλά και τη βοήθεια φορέων και συλλογικοτήτων όπως οι ΠοδηΛάτρεις, οι Σαμαρείτες κτλ., οι Χανιώτες βίωσαν την εμπειρία μιας πόλης απαλλαγμένης από το θόρυβο και τους ρύπους των αυτοκινήτων.

Για αυτήν την διαφορετική αντίληψη μιας πιο φιλικής για τον άνθρωπο πόλης, έκανε λόγο η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Βαρβάρα Περράκη, σημειώνοντας ότι σήμερα τα Χανιά στέλνουν ένα μήνυμα του πώς η τεχνολογία σε συνδυασμό με την επιστήμη μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής μας στην πόλη.

Στις 5:30, ξεκίνησε η ποδηλατοβόλτα που οργάνωσαν οι “ΠοδηΛάτρεις”.

\"\"

Μπροστά από το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, έγινε η παρουσίαση των δύο αυτοκινήτων υδρογόνου, από την ομάδα TUCER του Πολυτεχνείου Κρήτης, που τα τελευταία επτά χρόνια κατορθώνει να λαμβάνει πανευρωπαϊκές διακρίσεις σε διαγωνισμούς οχημάτων φιλικά προς το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα παρουσίασε μια επίδειξη αυτοκινούμενου οχήματος με ηλεκτρικό κινητήρα που καταναλώνει ως καύσιμο υδρογόνο παράγοντας έτσι μηδενικούς ρύπους. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την ομάδα ΤUCER (Technical University of Crete Eco Racing) του Εργαστηρίου Εργαλειομηχανικών και Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Χρόνης Σπανουδάκης, μέλος της ομάδας TUCER μιλησε στο Flashnews.gr για τα δυο αυτοκίνητα που αποτελούν σημεία κατατεθέν του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αθόρυβα ενώ η χρήση τους στο μέλλον, θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στην πόλη.

\"\"

\"\"

\"\"

Στην οδό Αρχοντάκη τα παιδιά είχαν… \”όλο το δρόμο μπροστά τους\” να τον διασχίσουν με τα ποδήλατά τους, ενώ ταυτόχρονα λάμβαναν χώρα διάφορα δρώμενα. Από τις 5 μέχρι και τις 6 το απόγευμα παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση από τους Killing the fly \”Η μαγική φλογέρα και τα αυτοκίνητα\”

\"\"

\"\"

Μπροστά από το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας μουσικά σχήματα δίνουν τη δική τους νότα σε αυτήν την γιορτή,  με μουσικές σε ρυθμούς jazz, funky, rock και hip – hop

\"\"

\"\"

Μέλη των Σαμαρειτών έκαναν επίδειξη πρώτων βοηθειών

\"\"

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook