Τουλάχιστον 2.793 άτομα, σε πέντε χώρες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα επί συνόλου 5.762 κρουσμάτων, έως την 18η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας ωστόσο πως δύο από τις χώρες έχουν καταφέρει να εμποδίσουν την εξάπλωση της - χειρότερης στην Ιστορία - επιδημίας.

«Συνολικά, τα ξεσπάσματα στη Σενεγάλη και στη Νιγηρία έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΟΥ, συμπληρώνοντας πως «δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι στη Γουινέα, ενώ καταγράφηκαν 4 στη Σιέρα Λεόνε και 39 στη Λιβερία».

Την ίδια ώρα, το ξέσπασμα μιας χωριστής από αυτή της δυτικής Αφρικής επιδημίας Έμπολα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει στοιχίσει τη ζωή 40 ανθρώπων επί συνόλου 71 κρουσμάτων, σημείωσε επίσης ο Οργανισμός, σύμφωνα με τον οποίο: «ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας που παρέχουν συμβουλές στον ΠΟΥ εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητη η επιβολή γενικής απαγόρευσης στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων από τις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία».

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει πάντως τις πτήσεις τους προς τις περιοχές που πλήττονται και ο ΠΟΥ, όπως και άλλοι οργανισμοί, έχουν τονίσει πως αυτή η εξέλιξη εμποδίζει τις προσπάθειες αρωγής και μειώνει τη δυνατότητα των ειδικών να φθάσουν στα θύματα της χειρότερης επιδημίας του ιού, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Σε άλλη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός είχε κρίνει πως η επιδημία συνεχίζει να συνιστά μια «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία που εγείρει ανησυχίες διεθνώς».

«Οι ακυρώσεις πτήσεων και οι άλλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίζουν να απομονώνουν τις πληττόμενες χώρες, με αποτέλεσμα επιζήμιες οικονομικές συνέπειες, ενώ προσκόπτουν τις προσπάθειες αρωγής και αντίδρασης, δημιουργώντας τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης διεθνώς» του ιού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή διαβεβαίωσε εκ νέου εντόνως ότι δε χρειάζεται η επιβολή καθολικής απαγόρευσης στις μετακινήσεις προσώπων ή εμπορευμάτων».

Οι ειδικοί της Επιτροπής αυτής του ΠΟΥ κάλεσαν τις αρχές των χωρών οι οποίες πλήττονται (Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία, Σενεγάλη και Σιέρα Λεόνε) να συνεργαστούν με τους τομείς των αερομεταφορών και των θαλάσσιων μεταφορών ώστε να επιλύσουν τις όποιες διαφορές καταγράφονται και να υπάρξει «μια συντονισμένη αντίδραση» σε ό,τι αφορά τις μεταφορές.

Η επιβολή μέτρων απομόνωσης μπορεί να κρίνεται πάντως απαραίτητη σε περιοχές όπου καταγράφεται ταχεία και εκτεταμένη μετάδοση του ιού.

«Τα κράτη οφείλουν να εξασφαλίζουν πως χρησιμοποιούν αναλογικά μέσα (και) ότι παρέχουν ακριβείς και βασισμένες σε στοιχεία πληροφορίες, σημαντικές υπηρεσίες και αγαθά, συμπεριλαμβανομένων πόσιμου νερού και τροφίμων, στους πληθυσμούς οι οποίοι πλήττονται».

Ο ΠΟΥ συνιστούσε σε προηγούμενες ανακοινώσεις του να ελέγχονται οι ταξιδιώτες που αναχωρούν από χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της επιδημίας Έμπολα σε αερολιμένες και λιμένες.

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προειδοποιούσε ήδη από τα τέλη του Μαρτίου πως η επιδημία, η οποία άρχισε στην απομακρυσμένα περιοχή Γκεκέντου στη νοτιοανατολική Γουινέα, «δεν έχει προηγούμενο».

Στο μεταξύ, τα σχολεία στη Νιγηρία άνοιξαν για τη νέα χρονιά σε μεγάλα τμήματα της χώρας, μετά την παράταση των θερινών διακοπών εξαιτίας των φόβων για τον κίνδυνο εξάπλωσης του Έμπολα, ενώ σε άλλες πόλεις, κυρίως στο Λάγκος και στο Πορτ Χαρκούρτ, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ανεβλήθη εκ νέου.

Σημειώνεται τέλος ότι «ένας Ισπανός ιερέας που έχει προσβληθεί από τον Έμπολα, ο 69χρονος Μανουέλ Γκαρσία Βιέχο, είναι σε σοβαρή κατάσταση αλλά δεν θα του χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο ZMapp διότι τα αποθέματά του έχουν εξαντληθεί», ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης σήμερα.

Ο Γκαρσία Βιέχο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κάρλος Γ΄ της Μαδρίτης περί τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε. Είναι «άσχημα αφυδατωμένος και έχουν επηρεαστεί τα νεφρά και το συκώτι του... Η κατάστασή του είναι σοβαρή αυτή τη στιγμή», δήλωσε γιατρός στο νοσοκομείο.

Ο Γκαρσία Βιέχο είναι ο δεύτερος Ισπανός ιερέας που διαγνώστηκε με Έμπολα μετά τον Μιγκέλ Παχάρες, στον οποίο χορηγήθηκε ZMapp, αλλά απεβίωσε μερικές ημέρες αφότου διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Ισπανίας από τη Λιβερία

newsbomb.gr