Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των εκπροσώπων κτηνοτρόφων της Κρήτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από πρωτοβουλία των δύο Κρητικών Βουλευτών, του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Βουλευτή Ρεθύμνης κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, με βασικό θέμα την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Αμαρίου και Ανωγείων.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις απαντήσεις που έλαβαν μέλη του Συλλόγου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τα 6 αιτήματα που έθεσαν, οπως αναφέρουν, ο υπουργός δέχτηκε να συζητήσει μόνο το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων και από αυτό δεν δέχτηκε να συζητήσει το ζήτημα της ενεργοποίησης και το ζήτημα των δικαιολογητικών της εξισωτικής γιατί όπως είπε βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΕ.

Όπως λένε κτηνοτρόφοι των Χανίων, "για την απλήρωτη εξισωτική του 2013 και γι’ αυτούς που κόπηκαν από αυτή είπε ότι γίνονται προσπάθειες αλλά δεν δεσμεύτηκε ούτε και είπε τίποτα συγκεκριμένο ότι θα τους δοθεί. Αυτό που είπε είναι ότι γίνονται προσπάθειες να δωθεί η εξισωτική του 2014 μέχρι τέλος του χρόνου χωρίς όμως να πει τι ποσό θα δωθεί παίρνοντας υπόψιν μάλιστα τις μεγάλες περικοπές που έγιναν για την εξισωτική του 2013".

"Γενικά επικρατεί οργή και αγανάκτηση από την αντιαγροτική και αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους του Ν. Χανίων .Αυτό που δηλώνουμε είναι ότι θα απαντήσουμε δυναμικά και αγωνιστικά το επόμενο διάστημα. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Είναι θέμα επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας" καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ατζέντα τους οι αγρότες είχαν τα εξής θέματα προς συζήτηση με τον Υπουργό:

-Επαναπροσδιορισμός της επιλεξιμότητας των κτηνοτροφικών εκτάσεων με την συμμέτοχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο, ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά όργανα κτηνοτροφών).

- Κατάργηση του ποινολόγιου του συστήματος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ (πολυετείς κυρώσεις, κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης, αχρεωστητα), για περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα δεν φέρει ευθύνη ο παραγωγός.

- Αλλαγή του άρθρου 15 παράγραφος 3 της υπ αριθμ. 280947/1982/07-03-2008 ΚΥΑ, που αφορά τις καταγγελίες για αγροζημίες.

- Επανεξέταση όλων των προϋποθέσεων που λειτουργούν ως προσκόμματα από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθούν οι δικαιούχοι προς πληρωμή παραγωγοί(λογαριασμοί ΔΕΗ, νερού, βεβαίωση σχολείου για τη φοίτηση των παιδιών, τιμολόγια αγοράς ηλεκτρονικών ενωτίων, κ. α. ).

- Να γίνουν δεκτές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι τροποποιήσεις στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2012, όπου παρατηρούνται λογιστικά λάθη λόγω της για πρώτη φορά ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.

- Κατάργηση κατ’ εξαίρεση για την Περιφέρεια Κρήτης του χιλιομετρικού ορίου των 50 χιλιόμετρων που εμποδίζει την ενεργοποίηση επιλέξιμης κτηνοτροφικής έκτασης για εκατοντάδες νομάδες κτηνοτρόφους.