Όσο πιο βαθιά προχωρούν οι εργασίες στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, τόσο έρχονται στην επιφάνεια φήμες για τα ευρήματα των αρχαιολόγων.

Η ομάδα της ανασκαφής νιώθει αφόρητη την πίεση και οι συνεχείς διαψεύσεις ή επιβεβαιώσεις λειτουργούν, πια, εναντίον του έργου.

Τελευταία διαρροή -χωρίς εμφανή πηγή- η ύπαρξη… αμύθητου θησαυρού στο εσωτερικό του τάφου.

Παλαιότερες δηλώσεις των κατοίκων για την δράση τους γύρω από τον τάφο – υπάρχουν αναφορές ότι κυριολεκτικά «σκόνταφταν» σε χρυσά νομίσματα της μακδονικής περιόδου- έρχονται στην επιφάνεια με τη μορφή ψιθύρων που γίνονται φωνές όσο ξεδιπλώνεται το μεγαλείο που κρύβεται μέσα στον Τύμβο της Αμφίπολης.

«Τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, όπως και τίποτα δεν μπορεί να διαψευσθεί», λέει στο newpost η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Όλγα Σακαλή.

«Επιμένουμε σε όσα έχουμε πει στις ανακοινώσεις μας. Αυτή η ανεξέλεγκτη δημοσιότητα μόνο κακό κάνει», καταλήγει και επισημαίνει την πίεση που νιώθουν οι συνάδελφοί της που δουλεύουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας λέει στο newpost:

«Οι συνάδελφοι εργάζονται με τον δέοντα τρόπο, προσκεκτικά και αθόρυβα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα πρώτα βγάζουμε συμπεράσματα και μετά ερενούμε».

Ο κ. Τσόκας ειδικεύεται στην ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων μέσω της γεωφυσικής επιστήμης. Για την ανασκαφή της Αμφίπολης θυμάται πως «πριν από δύο χρόνια η επιστημονική ομάδα ζήτησε τη βοήθειά μου. Τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν χωρίς τις μεθόδους αυτές. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έπραξαν σωστά, ούτε ότι έκαναν λάθος. Ας τους αφήσουμε ήσυχους να δουλέψουν και όταν έχουν αποτελέσματα θα μας ενημερώσουν».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook