Μια θλιβερή στατιστική συνοδεύει την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Καπνό, την Τρίτη (31/5): έξι εκατομμύρια άτομα θα σκοτώσει το κάπνισμα φέτος, μεταξύ των οποίων και 600.000 παθητικοί καπνιστές. Η αιτία είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ότι οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να πείσουν τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα ή να προστατεύσουν τους παθητικούς καπνιστές.

Επειδή συνήθως μεσολαβούν πολλά χρόνια από τη στιγμή που αρχίζει κάποιος το κάπνισμα ως τότε που επηρεάζεται η υγεία του, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η «επιδημία» των ασθενειών ή των θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα έχει μόλις αρχίσει. Υπολογίζει ότι ως το 2030, το κάπνισμα θα σκοτώνει 8 εκατ. άτομα τον χρόνο.

Ο ΟΗΕ προτρέπει όλες τις κυβερνήσεις να υπογράψουν και να εφαρμόσουν τη συνθήκη για τον έλεγχο του καπνού και προειδοποιεί ότι, αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, το κάπνισμα θα προκαλέσει ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο αιώνα – έναντι 100 εκατ. τον 20ό.

Ο καπνός σκοτώνει ως και τους μισούς από τους χρήστες του και ο ΠΟΥ τον περιγράφει ως «μια από τις μεγαλύτερες απειλές στη δημόσια υγεία που έχει ποτέ αντιμετωπίσει ο κόσμος». Προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος είναι συχνά μοιραίος, και χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook