“Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σημαντικούς ορυκτούς πόρους, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα και ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων”, υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε πως “σήμερα στον κλάδο απασχολούνται περίπου 23.000 άμεσα εργαζόμενοι και υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 100.000 θέσεις έμμεσης- εξαρτημένης εργασίας”.

Πρόσθεσε δε πως “οι πωλήσεις μεταλλευμάτων, βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και κατεργασμένων μεταλλουργικών προϊόντων για το 2008 ανήλθαν σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 72%, αντιστοιχούν σε εξαγωγές. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η αξία των αδρανών υλικών, περίπου 400.000.000 ευρώ”.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως στο ΥΠΕΚΑ “έχει συγκροτηθεί Ομάδα συντονισμού για τα περιβαλλοντικά θέματα (αξιολόγηση Μελετών Περιβάλλοντος) που σχετίζονται ειδικά με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα”, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την υλοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας εξόρυξης απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Σε ότι αφορά στο επενδυτικό σχέδιο Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης της περιβαλλοντικής μελέτης.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ, υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης “τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας είναι αξίας ύψους 28 δισ. ευρώ περίπου.

Η αξία αυτή αφορά στη συνολική μεταλλική αξία, με βάση τις τρέχουσες τιμές του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου. Δεν έχουν υπολογισθεί σε αυτήν απώλειες από τη μετατροπή των γεωλογικών αποθεμάτων σε εκμεταλλεύσιμα”.

Τέλος, ο κ.Μανιάτης συνόψισε την πολιτική της κυβέρνησης για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις ακόλουθες στοχευμένες δράσεις:

1. Αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημοσίων μεταλλείων της χώρας.
Σύμφωνα με απόφασή μας της 20ης Ιανουαρίου 2011, συγκροτήθηκε επιτροπή για την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημόσιων μεταλλείων, των εξηρημένων υπέρ του Δημοσίου μεταλλευτικών χώρων και των ήδη ερευνηθέντων λατομικών χώρων βιομηχανικών ορυκτών της χώρας.

Επιδιώκεται η εκμίσθωση από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από 10 χώρων που θα αποτελέσουν τη βάση ισάριθμων νέων επενδύσεων στο μεταλλευτικό τομέα.

Εντός εικοσαημέρου περίπου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση τουλάχιστον 5 νέων δημόσιων μεταλλευτικών χώρων για κοιτάσματα πορφυρικού χαλκού- χρυσού καθώς και για κοιτάσματα αντιμωνίτη, ορυκτού κρίσιμου για την βιομηχανία της ΕΕ σύμφωνα με την πρωτοβουλία Verheugen.

Έχει ολοκληρωθεί κατ’ αρχήν το έργο της καταγραφής όλων των στοιχείων των πρώτων 30 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων από τους 100 και πλέον που υπάρχουν σε όλη την Ελληνική Επικράτεια .

Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως Ελληνικού Κράτους που γίνεται μια τόσο σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης για τον ορυκτό πλούτο της Χώρας μας. Η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών που εξετάζονται από την επιτροπή ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ.

Πριν ακόμα προκηρυχθούν οι παραπάνω διαγωνισμοί υπάρχει ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.

Όλα τα ανωτέρω βέβαια θα υλοποιηθούν εφόσον ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

2. Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες (πρωτοβουλία Verhaugen) και λατομικό νομοσχέδιο

Το Φεβρουάριο συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας για την υποβολή εισήγησης σχετικά με την εξειδίκευση της πρωτοβουλίας αυτής στην ελληνική πραγματικότητα και την διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών.

Η Ομάδα Εργασίας βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης του τελικού πορίσματος το οποίο στη συνέχεια θα ληφθεί υπόψη κατά την σύνταξη του νέου λατομικού νομοσχεδίου, σχετικά με τις αναγκαίες τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου για τα λατομεία (αδρανή υλικά, βιομηχανικά ορυκτά και μάρμαρα)Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) θα οργανώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα δημόσια ανοικτή συζήτηση / ημερίδα προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

3. Έκδοση νέου σύγχρονου Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).

Με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, αλλά και στις νεότερες περιβαλλοντικές επιταγές και προκλήσεις, τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).

Με το νέο κανονισμό αναμορφώνεται και ο εκσυγχρονίζεται το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, που ίσχυσε από το 1984, για τη λειτουργία της εξορυκτικής βιομηχανίας αναφορικά με τις συνθήκες ασφαλείας και ορθολογικής εκμετάλλευσης.Οι Ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να μας κάνουν πρωταγωνιστές.

Με όραμα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και καθημερινή επιμονή, μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο ζητούμενο μιας σύγχρονης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.Απαιτείται ξεκάθαρη πολιτική αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου καθώς και αξιόπιστη υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Διαθέτουμε και τα δύο.

econews, ΥΠΕΚΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook