Οι ειδικοί προειδοποιούν: αν θέλετε να αποφύγετε τον καρκίνο, ξεχάστε το καθισιό!
Ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου αυξάνεται έως και κατά 10% για κάθε επιπλέον 2 ώρες καθισιού.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από τη Γερμανία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η επίδραση αυτή φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το πόσο ασκούνται οι άνθρωποι όταν δεν κάθονται.
Ισχυρίζονται δηλαδή ότι ακόμη και οι άνθρωποι που είναι σε γενικές γραμμές σωματικά δραστήριοι, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιες μορφές καρκίνου όταν κάθονται για πολύ ώρα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό ύστερα από αναθεώρηση 43 ξεχωριστών ερευνών με περισσότερους από 4 εκατομμύρια συμμετέχοντες και περίπου 70.000 περιστατικά καρκίνου.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που δείχνουν ότι το πολύ καθισιό – σε αντίθεση με την ανεπαρκή δράση – μπορεί να είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο και ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.
Κάθε επιπλέον δύο ώρες καθισιού σχετίζονται με 10% αύξηση της πιθανότητας οι γυναίκες να εμφανίσουν καρκίνο του ενδομητρίου. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και των πνευμόνων αυξανόταν κατά 8% και 6% αντίστοιχα.
Σε μια έκθεση στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, οι ερευνητές Daniela Schmid και Dr Michael Leitzmann από το πανεπιστήμιο του Regensburg, αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί βιολογικοί λόγοι που εξηγούν τη σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του καρκίνου.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook