Μία δεύτερη 11η Σεπτεμβρίου προσπαθούν να αποτρέψουν οι ΗΠΑ οι οποίες από χτες μαζί με χώρες του διεθνούς συνασπισμού σφυροκοπούν τη Συρία με στόχο την εξόντωση των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και μαχητών ενός βραχίονα της Αλ Κάιντα, ο οποίος ήταν έτοιμος να εξαπολύσει επιθέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να διαρκέσει χρόνια, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος στο BBC, την ώρα που και η Βρετανία ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις εναέριες επιθέσεις κατά θέσεων των φανατικών ισλαμιστών έως το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.
Οπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν μετά από μακρά παρακολούθηση της οργάνωσης Χορασάν, η οποία περιγράφεται ως ένα «δίκτυο» έμπειρων μαχητών της Αλ Κάιντα με πολεμική ετοιμότητα και εμπειρία κυρίως στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και που τώρα συνεργάζεται στη Συρία με το παρακλάδι της Αλ Κάϊντα, το Μέτωπο αλ-Νούσρα.
Για την «Wall Street Journal», η Ουάσινγκτον έχει βάλει τα τελευταία δύο χρόνια στο στόχαστρο τους μαχητές της Χορασάν, μίας σχετικά άγνωστης, μέχρι σήμερα, τρομοκρατικής οργάνωσης που εξέθρεψε ο εμφύλιος στη Συρία και η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αποτελεί ίσως πιο άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη από ότι το Ισλαμικό Κράτος.
Ο ηγέτης της οργάνωσης φέρεται να είναι ο 32χρονος Μουσίν αλ Φαντχλί, ο οποίος, σύμφωνα με τα αραβόφωνα δίκτυα, φέρεται πως ανήκε στο στενό κύκλο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Σε αντίθεση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, τα μέλη της Χορασάν δεν οραματίζονται την ίδρυση χαλιφάτου ή την ανατροπή του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ. 
Το μόνο που επιδιώκουν είναι να κάνουν «αισθητή» την παρουσία τους με βόμβες και επιθέσεις και -γιατί όχι- να επαναλάβουν μία 11η Σεπτεμβρίου. Οπως επισημαίνουν στο «Associated Press» αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αιμάν αλ Ζαουάχρι, έχει αναθέσει στον αλ Φαντχλί να στρατολογήσει όλους τους «δυτικούς μαχητές».
Στην Υεμένη, οι μαχητές της Χορασάν έχουν το «εργοστάσιο» παρασκευής βομβών. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πόσα μέλη αριθμεί η οργάνωση αλλά και πότε έλαβε σάρκα και οστά. Ομως, από το 2012, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει το ποσό των επτά εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε που θα βοηθούσε στον εντοπισμό του ηγέτη της Χορασάν.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας εξέδωσαν έκτακτο δελτίο πληροφοριών σχετικά με τις απειλές από τους ισλαμιστές που εδράζονται στη Συρία και συνδέονται με την Αλ-Κάιντα ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που συνεχίζονται οι επιδρομές κατά θέσεων ισλαμιστικών ομάδων στην πατρίδα του Μπασάρ Αλ Ασαντ. 
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI ειδοποίησαν τις κρατικές, τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές για τις τελευταίες απειλές, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Μάρσα Κάρτον. «Πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα στη Συρία πλησίασαν στο στάδιο εκτέλεσης μιας επίθεσης στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε.
Στο μεταξύ, θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στο κουρδικό Κομπανί, πάνω στη συροτουρκική μεθόριο, έπληξαν αεροπορικές επιδρομές από αεροσκάφη που ήρθαν από την τουρκική πλευρά και «δεν ήταν συριακά», σύμφωνα με τις αναφορές οργανώσεων ακτιβιστών. Η προσπάθεια των τζιχαντιστών να καταλάβει την κορυδική πόλη Κομπανί έχει πυροδοτήσει κύμα προσφύγων στην Τουρκία και νέο κάλεσμα των κουρδικών ομάδων στα όπλα (ανάμεσά τους και του PKK).
Η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», η οποία εδρεύει στο εξωτερικό και συλλέγει αναφορές από τη συριακή επικράτεια, ανέφερε ότι τη νύχτα προς Τετάρτη μαχητικά έκαναν επιδρομές στα δυτικά του Κομπανί. Τα αεροσκάφη, ανέφεραν, δεν ήταν συριακά και ήρθαν από τα βόρεια, δηλαδή την τουρκική πλευρά της μεθορίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook