Φορώντας τις παραδοσιακές ινδικές φορεσιές, με τα πολύχρωμα υφάσματα και τα στολίδια και τα πρόσωπά τους να λάμπουν από χαρά, πανηγύρισαν οι Ινδές την εκτόξευση του ινδικού δορυφόρου στον Άρη.

Γελαστές και με την ευτυχία να λάμπει στα μάτια τους, οι επιστήμονες που συνέβαλαν στην επιτυχή κατάληξη ενός πολύ δύσκολου εγχειρήματος φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένες, ενώ οι άντρες συνάδελφοί τους τις κοιτούν σαστιμένοι. 


Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του εγχειρήματος, αρκεί να αναφερθεί ότι στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών στον Άρη έχουν αποτύχει, καθώς ακόμα και χώρες με μεγάλη παράδοση στο διάστημα, όπως η Ρωσία, απέτυχαν. Οι Ινδοί, με το σαρίκι τους και με όλα τους τα προβλήματα, το κατόρθωσαν και το χαίρονται δεόντως!

 

H πρώτη αποστολή της Ινδίας στον Άρη χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια προετοιμασίας και στοίχισε συνολικά μόλις 74 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν δέκα φορές λιγότερο από τον δορυφόρο Maven της NASA.


Την ίδια ώρα, η κινηματογραφική παραγωγή του Hollywood, «Gravity»  με πρωταγωνίστρια την Σάντρα Μπούλοκ και θέμα τις περιπέτειες των αστροναυτών στο διάστημα κόστισε 100 εκατ. δολάρια!

Η επιτυχία του δορυφόρου Mangalyaan κατακτά στην ιστορία των διαστημικών αποστολών  δύο πρωτιές: Η Ινδία είναι το μόνο κράτος που κατάφερε να θέσει δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη με την πρώτη, ενώ παράλληλα ξόδεψε τα λιγότερα χρήματα για να το καταφέρει!Το τελευταίο πρόγραμμα της NASA για τον Άρη στοίχισε στους Αμερικανούς 671 εκατ. δολάρια, ενώ οι Ινδοί ξόδεψαν μόλις 74. 

Στο γράφημα του Associated Press φαίνεται καθαρά πως Ιάπωνες και Ρώσοι απέτυχαν να θέσουν τους πολύ ακριβότερους σε τροχιά, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ, το κατάφεραν μεν, πληρώνοντάς το όμως ακριβά. 


Για να κρατήσουν χαμηλά τα έξοδα, οι Ινδοί βασίστηκαν σε τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, ενώ διατήρησαν το φορτίο μικρό, στα 15 κιλά. Αυτό συνετέλεσε στην εξοικονόμηση κασυσίμων, καθώς ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε κατά την εκτόξευση ήταν αρκετά μικρός. 


Την επιτυχία τους αυτή τώρα οι Ινδοί θα προσπαθήσουν να εξαργυρώσουν προμηθεύοντας με δορυφόρους και διαστημόπλοια χαμηλού κόστους τους «πρωτοπόρους» Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους!

protothema.gr