Απαντώντας σε επιστολή των σωματείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων νομού Χανίων, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ.Μανούσος Βολουδάκης, αναφέρει τα εξής:
\”Έλαβα την επιστολή που αποστείλατε προς όλους τους βουλευτές του νομού σχετικά με τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ειδικότερη αναφορά στα ζητήματα των ληξιπροθέσμων οφειλών προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, της προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο κ.α. 
Τα ζητήματα που θέτετε, βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Είμαι βέβαιος ότι αν κάποιος σας υποσχόταν εύκολη και γρήγορη λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα, εσείς πρώτοι θα δυσπιστούσατε. Θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος του προβληματισμού σας. 
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οδήγησε σε μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις, αρκετές από τις οποίες άσκησαν ασφυκτική πίεση στην αγορά. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη φορολογία, το βάρος που έχει σωρευθεί είναι βέβαιο ότι ξεπερνά τη φοροδοτική δυνατότητα της οικονομίας και της πλειοψηφίας των πολιτών, και χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση. Πιστεύω ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, η κατεύθυνση αυτή της ελάφρυνσης του συνολικού φορολογικού βάρους θα είναι σαφής. Αυτό καθίσταται εφικτό σήμερα, ακριβώς γιατί οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι επετεύχθησαν. Έχει έρθει η ώρα να διορθωθούν και οι όποιες υπερβολές και στρεβλώσεις, οι οποίες είναι ίσως αναπόφευκτο να υπάρχουν σε ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτό που υλοποιήθηκε στην πατρίδα μας. 
Για το ζήτημα των ρυθμίσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ισχύον πλαίσιο δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, ούτε για τους οφειλέτες, αλλά ούτε και για τα ταμεία. Σας θυμίζω ότι έφερα το ζήτημα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή μου που συζητήθηκε στις 29/5/14 (λεπτομέρειες εδώ : http://voloudakis.gr/Articles/Details.aspx?Id=595&LeftMenu=9) , σε μια προσπάθεια να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς την κατεύθυνση που θεωρώ σωστή. Τότε ακόμη το ζήτημα δεν είχε αναδειχθεί όσο έχει αναδειχθεί και συζητηθεί σήμερα, οπότε είχε ουσιαστικό νόημα η χρήση των μέσων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως είναι η επίκαιρη ερώτηση. Συνέχισα να αναδεικνύω το ζήτημα σε κάθε ευκαιρία δημοσίου λόγου, εντός και εκτός Βουλής. Όπως γνωρίζετε, για το ζήτημα αυτό αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα μια νέα πολιτική πρόταση από πλευράς του Υπουργείου Απασχόλησης και του Υπουργείου Οικονομικών. 
Το ζήτημα της προσωποκρατήσεως, όπως γνωρίζετε βασίζετε σε παλαιότερη νομοθεσία (1990 κ.ε.), η οποία σήμερα καθίσταται δαμόκλειος σπάθη για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, λόγω των συνθηκών της αγοράς. Με πρόσφατη εγκύκλιό του προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Ν.Παντελής ζητά να μη γίνεται αλόγιστη χρήση των διατάξεων αυτών, ώστε το μέτρο της προσωποκράτησης να χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εν αναμονή αναθεώρησης του νόμου. Για το ζήτημα αυτό, αλλά και για τα ζητήματα των κατασχέσεων επίκειται συνάντησή μου με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ.Γ.Μαυραγάνη, για τα συμπεράσματα της οποίας θα σας ενημερώσω το συντομότερο. 
Εκτιμώ ότι εντός του Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή αρκετές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα. (Ρύθμιση ληξιπροθέσμων, προϋπολογισμός με φορολογικές ελαφρύνσεις). Δεν ισχυρίζομαι ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα λύσουν εν μια νυκτί το πρόβλημα. Μπορούν όμως να δείξουν ότι υπάρχει ελπίδα για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, όχι στη βάση ευχολογίων και ευτελών υποσχέσεων, αλλά στη βάση σοβαρής και συγκροτημένης πολιτικής που σέβεται τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. 
Σε διαφορετική – απευκταία και απίθανη – περίπτωση, θα επιδιώξω ο ίδιος συνάντηση μαζί σας, πριν διαμορφώσω τη δική μου οριστική τοποθέτηση στη βάση των νέων δεδομένων.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook