Γδύθηκε και έμεινε με τα εσώρουχα, ενώ η φίλη της την φωτογράφιζε με φόντο το καταγάλανο Κρητικό πέλαγος.

Και όμως αυτήν την καταπληκτική σκηνή είδε Κισαμίτης, ο οποίος επισκέφθηκε το φρούριο της Γραμπούσας και διαβάστε πως την περιγράφει στο sadentrepese.blogspot.gr

"Πριν από μέρες διάβασα στο διαδίκτυο ότι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν αρμοδίως, τα μέλη γερμανικού συνεργείου κινηματογράφου επειδή ήθελαν να γυρίσουν ταινία πορνό ή σκηνές με γυμνό στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. 

Την 22-9-2014 επισκέφθηκα το νησί της Γραμπούσας μαζί με πολλούς τουρίστες και ανέβηκα στο κάστρο. Φθάνοντας στη ΝΔ πλευρά διαπίστωσα ότι μια τουρίστρια είχε βγάλει τα ρούχα της (ήταν μόνο με τα εσώρουχα) και μια άλλη τη φωτογράφιζε με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Αμέσως της έκανα την παρατήρηση λέγοντας της στα Αγγλικά ότι ο χώρος είναι ιστορικός και μνημείο της τοπικής μας ιστορίας, και αυτή της η εμφάνιση προσβάλλει την περιοχή μας και την Ελλάδα γενικότερα, ρωτώντας την αν στην πατρίδα της φωτογραφίζονται γυμνοί μπροστά στα ιστορικά τους μνημεία ενώ ταυτόχρονα της έκανα μια χειρονομία που υπονοούσε αν πηγαίνει καλά με το μυαλό της. Η τουρίστρια δεν μου απάντησε ντύθηκε γρήγορα και απομακρύνθηκε με τη φίλη της.

Θα μου πείτε και τι έγινε, για μένα όμως είναι το ίδιο σα να έβγαινε κάποια να φωτογραφιζόταν με τα εσώρουχα μπροστά στον Παρθενώνα ή τις Καρυάτιδες καθ’ όσον ο χώρος αυτός κουβαλάει μεγάλο βάρος της τοπικής μας ιστορίας και της ιστορίας της επαρχίας μας. 

Και μου περνά μια σκέψη από το μυαλό. Αν υπήρχε κάποιος φύλακας εκεί, σίγουρα αυτό δε θα συνέβαινε.

Μα τι λέω, εδώ δεν υπάρχουν φύλακες για τα Μουσεία, τη Ροτόντα στην Επισκοπή και αλλού που υπάρχουν αρχαιότητες, φύλακα για το κάστρο της Γραμπούσας θα βρούν. 
Αίσχος και ντροπή για τους φίλους μας τους Ευρωπαίους και για την κουλτούρα που κουβαλάνε.

Και για του λόγου το αληθές σας επισυνάπτω τη φωτογραφία που τράβηξα.

Με εκτίμηση
Μανόλης Σπανουδάκης
Γερακιανά Κισάμου"

Για την αντιγραφή

Ναπ.Σ.