Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 23 Σεπτέμβρη, τα γραφεία του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου και συζήτησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μανόλη Μαντζαράκη τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε:
§ στη δεύτερη πρόσκληση για ενίσχυση – χρηματοδότηση στο Μέτρο 1.3 «Επενδύσεις επί αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 και στα σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης των αλιέων στο πρόγραμμα όπως ο μη ακριβής καθορισμός επιλέξιμων δράσεων, η υποχρέωση καταβολής από τον αλιέα του 100% της δαπάνης κ.α.
§ στη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων
§ στην παράνομη αλιεία
§ στην εγκατάλειψη της νήσου Ντία
§ στο πρόγραμμα αλιευτικού τουρισμού καθώς και
§ στο νόμο 4015/2011 που διέλυσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αλιέων 2ου και 3ου βαθμού και στην αναγκαιότητα επανίδρυσης των οργανώσεων τους (Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος, και ομοσπονδίες)
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η στήριξη και η ενίσχυση του κλάδου των αλιέων από την πολιτεία, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που η ανάπτυξη θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, είναι αναγκαία. Αυτό που έχουν ανάγκη οι αλιείς και ο τόπος είναι μια εθνική αλιευτική πολιτική που μέχρι τώρα καμία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει.
Για το θέμα της ενίσχυσης επενδύσεων επί αλιευτικών σκαφών και αλιευτικών εργαλείων (Μέτρο 1.3) πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Δεν μπορεί να μείνει σε μια προφορική υπόσχεση αλλά πρέπει να γίνει τροποποίηση της απόφασης ώστε οι αλιείς να μην υποχρεούνται στην καταβολή του 100% της δαπάνης, να αποσαφηνιστούν οι επιλέξιμες δράσεις και είδη καθώς και να οριστεί αρμόδιος φορέας για την πιστοποίηση των επιλέξιμων.
Διαβεβαίωσε ότι θα προβεί άμεσα σε παρέμβαση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου, θα επιδιώξει, τις επόμενες ημέρες, συναντήσεις με αρμόδιους για τα θέματα των αλιέων φορείς και συλλόγους εργαζομένων καθώς και με τις Λιμενικές Αρχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook