Η αντίδραση της Ιαπωνίας στο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα ήταν \”υποδειγματική\”, όμως το Τόκιο είχε υποτιμήσει τους κινδύνους από το τσουνάμι, αναφέρει η σύνοψη της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την πυρηνική κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου η οποία δόθηκε σήμερα στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Πάντως οι ειδικοί της ΙΑΕΑ δήλωσαν \”βαθιά εντυπωσιασμένοι από την αυτοθυσία των ιαπώνων εργατών που αντιμετώπισαν ένα πυρηνικό ατύχημα χωρίς προηγούμενο\”, ενώ χαρακτήρισαν \”υποδειγματική\” την αντίδραση της Ιαπωνίας.

Εξάλλου η Ιαπωνία πρέπει να φροντίσει για την \”ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής πυρηνικής ενέργειας\”, η οποία αυτή τη στιγμή υπάγεται στο υπουργείο Βιομηχανίας, επεσήμανε η ΙΑΕΑ.

\”Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν πολλοί πυρηνικοί σταθμοί από το τσουνάμι είχε υποτιμηθεί\”, υπογραμμίζει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι το συμβάν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της εταιρείας Tokyo Electric Power Co απέδειξε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται ένα κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών το οποίο θα αντιμετωπίζει τα ατυχήματα.

\”Οι κατασκευαστές και οι διαχειριστές των πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να αξιολογούν σωστά και να προσφέρουν προστασία εναντίον των κινδύνων από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή\”, επισημαίνει η έκθεση, η οποία κάλεσε την Ιαπωνία να συνεχίσει να παρακολουθεί την υγεία του κοινού, αλλά και των εργαζόμενων στον σταθμό της Φουκουσίμα.

Η ολοκληρωμένη έκθεση της ΙΑΕΑ θα παρουσιαστεί σε ένα διεθνές συνέδριο στη Βιέννη, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 με 24 Ιουνίου.

Στην ομάδα της ΙΑΕΑ που επισκέφθηκε την Ιαπωνία πήραν μέρος εμπειρογνώμονες στην πυρηνική ασφάλεια από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook