Επέκταση στους έξι μήνες της χρονικής διάρκειας εφαρμογής ελαστικού ωραρίου, βάσει των αναγκών της επιχείρησης (διευθυντικό δικαίωμα), καθιέρωση χαμηλότερης αμοιβής κατά 20% από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση για νεοεισερχόμενους κάτω των 25 ετών, καθώς και αύξηση της ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, περιλαμβάνονται μεταξύ των κρίσιμων αποφάσεων που «κλείδωσαν» στην συνάντηση της υπουργού Εργασίας με την τρόικα την Τετάρτη.

Έρχονται δε να προστεθούν στις προηγούμενες επώδυνες αποφάσεις που έχουν ληφθεί για μείωση συντάξεων, κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, «κόψιμο» της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων, κτλ, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ειδικότερα, οι τρεις προαναφερθείσες σημαντικές αλλαγές στις αμοιβές και στις εργασιακές σχέσεις, συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Με τη συμφωνία αυτή διευθετήθηκαν και τα τελευταία ζητήματα ενόψει της οριστικοποίησης των όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Περαιτέρω ελαστικοποίηση

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι:

 

Η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επεκτείνεται από τους 4 στους 6 μήνες η χρονική περίοδος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κατά την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συνδυασμού αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης (ελαστικό ωράριο), χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.

Αυξάνεται η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούσαν να ανανεωθούν έως 2 φορές όπως προέβλεπε το Π.Δ 180 του 2004, μετατρέπονται σε τριετείς.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook