«Ξεκίνησα από τη Δρέσδη. Πρώτος σταθμός ήταν η πόλη Λέντιτσε, στην Τσεχία. Από εκεί πήρα λίγο χώμα έξω από την εκκλησία και θα το μεταφέρω στην εκκλησία του Διστόμου».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει στα «Νέα» ο 57χρονος ιστορικός Στέφαν Μακνίλ από τη Δρέσδη της Γερμανίας την εκκίνηση της πορείας μνήμης για τα θύματα του ναζισμού -με τίτλο «Hike of Shame From Licide down to Distomo»- που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα.
Γεννημένος στις ΗΠΑ και μεγαλωμένος στο Άουγκσμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας, ο κ. Μακνίλ θα περπατήσει κάπου 3.000 χιλιόμετρα από το Λέντιτσε της Τσεχίας, χωριό που υπέστη τα δεινά του ναζισμού το 1942, για να καταλήξει σε έναν άλλο μαρτυρικό τόπο, στο Δίστομο.
Μάλιστα τα δύο χωριά συνδέονται με μια τραγική σύμπτωση. Και στα δύο η σφαγή από τους Ναζί έγινε την ίδια ημερομηνία: στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1942 στο Λέντιτσε.
«Αυτή η πεζοπορεία γίνεται για να θυμίσω σε όλους τα μέρη όπου έχασαν τις ζωές τους αθώοι άνθρωποι από τους Ναζί. Το κάνω για να μαζέψω χρήματα και αντικείμενα για την κατασκευή ενός μνημείου στη Δρέσδη», εξηγεί στη σελίδα που έχει φτιάξει στο facebook ο 57χρονος. Εκεί θα κρατάει ένα είδος ημερολογίου για κάθε μέρα του ταξιδιού του.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook