Τη σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της επιστροφής της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Οι πολιτικοί φόβοι καταστρέφουν το μήνα του μέλιτος της Ελλάδας στις αγορές», το CNBCαναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι αγορές φοβούνται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους δεν θα εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας. Οι επενδυτές βλέπουν επίσης αυξημένο πολιτικό ρίσκο με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές -κάτι που συμβαίνει τακτικά στην Ελλάδα, σημειώνει το CNBC- και να προκαλέσει την κατάρρευση του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστός για την βασική του θέση που λέει, δεν πιστεύουμε στη λιτότητα, δεν πιστεύουμε σε κανένα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε εμάς από την τρόικα και σίγουρα δεν πιστεύουμε σε κανένα μεταρρυθμιστικό μέτρο που έχει επιβληθεί».

Οι φόβοι των επενδυτών εντάθηκαν επίσης από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει «ψαλιδίσει» τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε επίπεδο κατώτερο του συμφωνηθέντος με την τρόικα.

newsbeast.gr