\”Κατανοούμε τη μεγάλη δημοσιονομική κρίση της χώρας. Για αυτό μια βελτίωση του συστήματος της δακοκτονίας και ένας εξορθολογισμός των δαπανών συνολικά, θα ήταν αποδεκτός. Όμως διαφωνούμε ριζικά με τις εξωφρενικές οριζόντιες περικοπές που γίνονται τόσο στο επιστημονικό όσο και στο λοιπό εργατοτεχνικό προσωπικό στη δακοκτονία του 2011. Αυτό αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης και προσθέτει τα εξής:
Συγκεκριμένα στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχουμε :
                                                         2009    2010    2011
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ         250     113       56
ΓΕΩΠΟΝΟΙ                                          27       21        11
Ανάλογες περικοπές έχουν γίνει και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.  
Με αυτό το προσωπικό δεν μπορεί να γίνει δακοκτονία στα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη φέτος. Είναι αδύνατο να καλυφθεί το νησί μας με αυτό το προσωπικό. Θα έχουμε – παρά τις προσπάθειες – \”δήθεν\” δακοκτονία, με καταστροφικές ζημιές – ποσοτικές και ποιοτικές – της παραγωγής και μεγάλες απώλειες εισοδήματος για τους παραγωγούς. 
Η μείωση των θέσεων εργασίας είναι τόσο μεγάλη που καθιστά αδύνατη τόσο την ορθή εφαρμογή των ψεκασμών, όσο και τη πραγματοποίηση αποτελεσματικών ελέγχων. 
Διαφωνούμε με τη συρρίκνωση αυτή σε προσωπικό αλλά και σε λοιπά υλικά, διότι γνωρίζουμε ότι από τις αυθαίρετες αυτές – χωρίς μελέτη – περικοπές οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ελαιοπαραγωγοί μας και το ισχνό εισόδημα τους. 
Διαφωνούμε διότι ξέρουμε ότι το οικονομικό κόστος από τη μεγάλη ζημιά της ελαιοπαραγωγής από το δάκο θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την όποια εξοικονόμηση με αυτές τις περικοπές. 
Λυπούμαστε διότι στο ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) φαίνεται να αγνοούν τη σημασία που έχει το ποιοτικό ελαιόλαδο στην οικονομία του νησιού και της χώρας. 
Η απόφαση αυτή του ΥΠΑΑΤ εκθέτει τη Περιφέρεια συνολικά αλλά και τα στελέχη της που μας διαβεβαίωναν ότι η δακοκτονία θα διεξαχθεί κανονικά φέτος. Η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Εύχομαι να καταφέρει να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Διότι τι λόγο ύπαρξης έχει μια αιρετή Περιφέρεια όταν δεν μπορεί να διαφυλάξει το βασικότερο ίσως προϊόν του νησιού από λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές; Υπάρχει καλάθι προϊόντων της Κρήτης’’ χωρίς ποιοτικό ελαιόλαδο; 
Η ενεργότερη συμμετοχή των Δήμων στη φετινή δακοκτονία βοηθά, αλλά απέχει πολύ από το να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. 
Λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μπορεί να δώσει μόνο η άμεση, δυνατή, ανυποχώρητη και συντονισμένη αντίδραση όλων των Επιμελητηρίων και φορέων του νησιού που εμπλέκονται με το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα των αγροτικών συλλόγων.
 Γιατί τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια στη πρωτογενή παραγωγή και στους ανθρώπους που την υπηρετούν.\”

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook