Τελευταία ενημέρωση 18.49

Με τη φράση \”Δυστυχώς για ορισμένους οι θεσμοί λειτουργούν\” καταλήγει η  κοινή ανακοίνωση στην οποία προχώρησαν οι δυο δημοτιικές παρατάξεις του δήμου Χανίων \”Χανιά μαζί για το δήμο μας\” και \”Δημοτική Πρωτοβουλία 100/5\”, μετά την απόρριψη της προσφυγής Σαρρή κατά της απόφασης Ροκαδάκη (δείτε εδώ)

Την ίδια ώρα ο Γ. Σαρρής με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για \”θεσμικό πραξικόπημα\”

Στην κοινή ανακοίνωση  \”Χανιά μαζί για το δήμο μας\” και \”Δημοτική Πρωτοβουλία 100/5\” αναφέρεται:

\”Συνεδρίασε σήμερα το πρωί η επιτροπή του άρθρου 152 του Δημοτικού Κώδικα προκειμένου να εξετάσει την προσφυγή των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Χανίων κ. Ι. Σαρρή, Χ. Κουρούση και Μ. Βουλγαρίδη, κατά της απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γ. Ροκαδάκη, περί ακυρώσεως της εκλογικής διαδικασίας για τους εκπροσώπους του Δήμου Χανίων στην ΠΕΔ Κρήτης.

Να σημειωθεί πως στην Επιτροπή του άρθρου 152 προεδρεύει ο εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην Κρήτη κ. Ιωάννης Αλεξανδράκης, με μέλη τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Ιωάννη Δασκαλάκη και τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη ως εκπρόσωπο των Δήμων.

Η επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει την προσφυγή και ως εκ τούτου θα εφαρμοστεί η απόφαση του Γ.Γ. κ. Ροκαδάκη η οποία όριζε “ ότι: στα πλαίσια της παρ. 5 του άρθρου 64 του Ν.3852/2010, να επαναληφθεί η συνεδρίαση για την εκλογή εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης, την πρώτη Κυριακή 5 ημέρες από την παραλαβή της απόφασης, δηλαδή την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 11:00π.μ.”, όπως έχει ορίσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Ευτυχώς για την αυτοδιοίκηση και δυστυχώς για ορισμένους οι θεσμοί λειτουργούν.\”

Ανακοίνωση όμως μετά την εξέλιξη αυτή εξέδωσε και η \”Πρωτοβουλία Πολιτών\” η οποία κάνει λόγο για θεσμικό πραξικόπημα:

\”Με την άρνηση της αρμόδιας διοικητικής επιτροπής να τοποθετηθεί επί της ουσίας πάνω στην προσφυγή μας, ολοκληρώθηκε το θεσμικό πραξικόπημα που άρχισε με την απαράδεκτη, από κάθε άποψη, απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Ροκαδάκη, να ακυρώσει την εκλογή των αντιπροσώπων του δήμου Χανίων στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Υπηρετώντας με ωμότητα μια κυβέρνηση ακραίου αυταρχισμού και θέλοντας από την αρχή να επιβάλει «σιδηρά πυγμή» πάνω στο σώμα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του δήμου Χανίων, ο διορισμένος γ.γ. με την αστήρικτη νομικά και ουσιαστικά απόφασή του ανατρέπει την εκφρασμένη βούληση των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων του χανιώτικου λαού.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, αποδείχθηκε πόσο υποκριτικές και αναποτελεσματικές είναι οι διάφορες διοικητικές επιτροπές δήθεν ελέγχου των πράξεων των οργάνων της κεντρικής εξουσίας, δείγμα και αυτό της βαθιάς δημοκρατικής τομής που έχει ανάγκη το σύστημα που έχει καθιερώσει ο «Καλλικράτης». Η επιτροπή παραβλέποντας την ουσία, που δεν ήταν άλλη από το εξόφθαλμο γεγονός ότι ο γ.γ. δεν είχε εξουσία να ακυρώσει την εκλογή, όπως και το γεγονός ότι η απόφασή του ήταν απολύτως διάτρητη τόσο από πλευράς της (ανύπαρκτης) αιτιολογίας όσο και από τη θεμελίωσή της σε πραγματικά δεδομένα και συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, διάλεξε το ρόλο του «Ποντίου Πιλάτου».

Από την πλευρά μας, ως Πρωτοβουλία Πολιτών δηλώνουμε ότι δεν θα υποστείλουμε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κομματικό-κυβερνητικό έλεγχο. Θα επιμείνουμε στην καταγγελία της απαράδεκτης απόφασης ακόμα και όταν τα αποτελέσματά στα οποία απέβλεψε θα έχουν επέλθει. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής τάξης να αντιπαλεύουμε τις αυταρχικές επεμβάσεις της κεντρικής διοίκησης στον τρόπο λειτουργίας και τις αποφάσεις των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για όσο ακόμα διάστημα θα συνεχίζονται. Καλούμε τη δημοτική πλειοψηφία και τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook