Ρύθμιση για την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων η οποία τα τελευταία χρόνια έχει «παγώσει» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημεριδα το Έθνος το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική αξία. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική διάταξη είναι πιθανό να κατατεθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας και θα προβλέπει την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης με στόχο να ξεμπλοκάρει αγοραπωλησίες ακινήτων στις οποίες οι αγοραστές κάνουν πίσω εξαιτίας του «πόθεν έσχες».

Έτσι η εφορία θα δέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφει ο αγοραστής στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία. 

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει στην τρόικα σχέδιο για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών 15% κατά μέσο όρο από την 1/1/2015, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, προκειμένου να συγκλίνουν κατά το δυνατόν με τις αγοραίες αξίες.

Έτσι, η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση σειράς φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα, με κυριότερο τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών κτλ κτλ.

newpost.gr