Έτοιμη ρύθμιση έχει η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική αξία, σύμφωνα με το Έθνος. 

Η σχετική διάταξη είναι πιθανό να κατατεθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας και θα προβλέπει την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης με στόχο να ξεμπλοκάρει αγοραπωλησίες ακινήτων στις οποίες οι αγοραστές κάνουν πίσω εξαιτίας του «πόθεν έσχες».

Το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει στην τρόικα σχέδιο για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών 15% κατά μέσο όρο από την 1/1/2015, δύο δηλαδή χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, προκειμένου να συγκλίνουν κατά το δυνατόν με τις αγοραίες αξίες.

Ενδεχόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση σειράς φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα, με κυριότερο τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών κτλ κτλ.